• Посилання скопійовано

Альтернативне вирішення податкових спорів

Законопроектом №3630 передбачено створення Апеляційної ради при ДФС

Альтернативне вирішення податкових спорів

Законопроектом №3630 передбачено створення Апеляційної ради при ДФС, яка буде здійснювати розгляд скарг платників податків на рішення контролюючого органу про визначення грошового зобов'язання або зменшення бюджетного відшкодування ПДВ, якщо сума такого грошового зобов'язання або бюджетного відшкодування без урахування пені та штрафних санкцій в тисячу чи більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян, установлений законодавством на день прийняття рішення.

Передбачено, що за ініціативою платника податків в процесі розгляду скарги, якщо сума донарахування та/або зменшення перевищує 10 мільйонів гривень, може бути застосована процедура альтернативного вирішення податкових спорів.

У ході проведення переговорів, платник податків та контролюючий орган, зокрема, можуть дійти згоди щодо:

- іншої, ніж зазначена в акті перевірки, кваліфікації порушення, вчиненого платником податків;

- нової оцінки обставин, встановлених перевіркою.

Угода про грошові зобов'язання може бути досягнута в разі досягнення згоди щодо однієї (або обох) з наведених обставин, а також за умови наявності позитивного ефекту наповнення бюджетів порівняно з вирішенням спору в суді, враховуючи судову перспективу спору та подальшого стягнення коштів.

У разі позитивного закінчення переговорів щодо врегулювання спору і досягнення згоди щодо умов угоди про грошові зобов'язання складається протокол про досягнення такої угоди, який підписується членами Апеляційної ради, платником податків та уповноваженим представником контролюючого органу.

На підставі зазначеного протоколу платник податків та керівник контролюючого органу (або його заступник) не пізніше наступних двох робочих днів підписують угоду про грошові зобов'язання, яка набуває чинності з дня її підписання сторонами.

Сума грошового зобов'язання, яка визначена в угоді про грошові зобов'язання, вважається узгодженою з дня її підписання.

При цьому податкове повідомлення-рішення не відкликається, а скасована сума грошового зобов'язання вважається погашеною в разі сплати платником податків суми грошового зобов'язання, визначеного в угоді про грошове зобов'язання протягом 10 календарних днів, що настають за днем її підписання.

Іншим законопроектом №3631 передбачається звільнення від кримінальної відповідальності і закриття кримінального провадження за статтями 44191212366 КК України у разі, якщо в повному обсязі виконані зобов’язання за угодою, укладеною в результаті застосування процедури альтернативного вирішення податкових спорів.

У разі прийняття цих змін можна спрогнозувати збільшення необгрунтованих донарахувань з метою їх часткового "обміну" на звільнення від кримінального переслідування.

На підставі: ЛІГА.блоги

Рубрика: Оподаткування/Загальні положення

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Загальні положення»