• Посилання скопійовано

Кабмін розраховує, що новий Податковий кодекс набере чинності з 1 січня 2017 року

Арсеній Яценюк про фіскальну реформу: нова система адміністрування та відшкодування ПДВ, вилучення фіктивних схем зі спрощеного оподаткування та детінізація зарплат

Кабмін розраховує, що новий Податковий кодекс набере чинності з 1 січня 2017 року

Нова система адміністрування податку на додану вартість дозволила вилучити 40 мільярдів гривень так званого тіньового ПДВ. Запроваджений новий механізм відшкодування ПДВ через прозорий реєстр, знижено навантаження на фонд оплати праці. На черзі – зміна системи перевірок і створення демілітаризованої Державної служби фінансових розслідувань. Про це повідомив Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк у вівторок, 29 грудня, під час прес-конференції за підсумками 2015 року.

Арсеній Яценюк підкреслив, що основа податкової реформи – це адміністрування податків. Він нагадав, що в червні поточного року Уряд запровадив нову систему адміністрування ПДВ.

Згідно з доповіддю Першого заступника керівника Державної фіскальної служби, в результаті роботи цієї системи було вилучено 40 мільярдів гривень так званого тіньового ПДВ: «Це ті декларації, які були фіктивні, які раніше включались в систему, і з державного бюджету висмоктували гроші. Вони були зупинені».

«Завдяки запровадженню цієї системи ми додатково отримуємо в середньому плюс 2,5 мільярда гривень доходів від податку на додану вартість на єдиний казначейський рахунок», - наголосив Глава Уряду.

Одночасно з новою системою збору ПДВ, у Парламенті проголосований «перший етап нової системи відшкодування податку на додану вартість – новий механізм відшкодування ПДВ через прозорий реєстр». Він, за словами Арсенія Яценюка, складається з так званого автоматичного відшкодування і публічного реєстру, який працює за принципом: «перший прийшов, перший отримав, і при цьому вся інформація, хто прийшов, публікується на офіційному веб-сайті Державної фіскальної служби».

Глава Уряду підкреслив, що залишилася система спрощеного оподаткування, проте з неї вилучаються фіктивні схеми: «Той, хто працює на себе, хто самозайнятий, хто справжній приватний підприємець, - той користуватиметься в 2016 році всіма пільгами і преференціями цієї системи. Там, де були будь-які зловживання, - ми систему змінили для того, щоби всі були в рівних умовах».

Одна з ключових реформ у фіскальній сфері, наголосив Глава Уряду, – це детінізація. Арсеній Яценюк нагадав про тривалі дискусії щодо необхідності зменшення навантаження на фонд оплати праці: «Всі це боялися зробити. Для нас це також дуже непросте рішення. Тому що коли ми вдвічі зменшили ставку єдиного соціального внеску, це означає, що приблизно 100 мільярдів гривень залишається в суб'єктів економіки, тому що вони на 100 мільярдів будуть платити менше єдиного соціального внеску. Але державний бюджет повинен знайти цих 100 мільярдів, щоб відправити їх в Пенсійний фонд і виплатити пенсії та заробітні платні. Ми пішли на цей крок».

Він підкреслив, що на заробітну плату в 4,5 тисячі гривень середня економія для суб'єкта підприємницької діяльності - 900 гривень: «Це означає, що, з одного боку, це додатковий ресурс для підприємства, щоб підприємство розвивало свою економіку, а з іншого - додатковий ресурс для того, щоби підвищити заробітну платню».

«Я сподіваюся на взаємність від українського бізнесу в питанні детінізації, легалізації заробітних плат і створення додаткових робочих місць», - наголосив Арсеній Яценюк.

Глава Уряду також підкреслив, що в проекті нового Податкового кодексу, який зараз зареєстрований в Парламенті, передбачене створення електронного кабінету платника податків.

У рамках реформ у фіскальній сфері Арсеній Яценюк назвав необхідним  зменшення «бюрократії з приводу заповнення різних форм звітності»: «Далі – це система перевірки, яка повинна повністю стати камеральною і відійти від постійних виїзних перевірок, де суб'єкта підприємницької діяльності смикають, щоб або донарахувати штрафи, або отримати хабара».

В урядовій фіскальній реформі передбачена ліквідація податкової міліції і створення демілітаризованої Державної служби фінансових розслідувань: «Ми очікуємо, що члени Парламенту візьмуть за основу законопроект, який внесений Урядом, і основа податкової реформи, - адміністрування, буде відображена вже в новому тексті Податкового кодексу в 2016 році».

Арсеній Яценюк нагадав, що нова система адміністрування ПДВ набуде чинності вже з 1 січня 2016 року. Щодо набуття чинності Податковим кодексом в цілому, Глава Уряду зазначив: «Звичайно, мені хотілося б, щоб він набув чинності з першої половини 2016 року. Але знаючи українські реалії, сподіваюсь, що в цілому новий Податковий кодекс набуде чинності з 1 січня 2017 року».

Все про податкову реформу >>>

Джерело: Урядовий портал

Рубрика: Оподаткування/Загальні положення

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Загальні положення»