• Посилання скопійовано

У Львові затвердили ставки податку на нерухомість

Якщо раніше цей податок сплачували власники квартир площею понад 80 м2, то тепер платитимуть і власники житла площею понад 60 м2

У Львові затвердили ставки податку на нерухомість

Депутати Львівської міської ради внесли 14 січня зміни до ухвали про податок на нерухоме майно, якими передбачено зниження порогу оподаткування житла. 

 

Згідно з ухвалою ЛМР, податок на нерухомість сплачуватимуть львів’яни, які мають у власності квартиру понад 60 м2, чи будинок площею понад 120 м2. Якщо у власності є кілька квартир, то їх площа сумується. Якщо у власності є і квартира, і будинок, то їх площа додається і податок нараховують на площу понад 180 м2.

«Якщо минулого року цей податок сплачували власники квартир площею понад 80 квадратних метрів, то цьогоріч поріг оподаткування знижено. Водночас ставка податку залишилась незмінною – для житлових квартир це 0,5% мінімальної зарплати, що становить 6,89 за 1 м2 за рік», – пояснила депутат Львівської міськради від «Самопомочі» Вікторія Довжик.

До прикладу, власник квартири площею 80 м2 має сплатити за «зайвих» 20 м2 за рік 137,8 грн. податку. Ставка податку для власників будинків площею понад 120 м2 вдвічі більша - 1% від мінімальної заробітної плати, тобто 13,78 грн/м2 на рік.

Ці зміни вступають в силу з 2016 року, однак фізично сплатити податок треба буде наступного 2017 року. Тобто до 1 липня 2017 року львів'янам, які мають «зайві» метри, мають надіслати повідомлення-рішення про нарахування податку за 2016 рік. Впродовж 60 днів після отримання листа податок потрібно сплатити. 

Щодо стосується юридичних осіб, яким належить житлова нерухомість у Львові, то їм доведеться сплачувати у чотири рази вищий –  ставка оподаткування становить 2% мінімальної зарплати, як і у 2015 році.

За словами Вікторії Довжик, цю ухвалу міська рада прийняла на виконання чинного законодавства.

«Минулого року за рахунок податку на нерухомість міський бюжет поповнився на 21,5 млн грн. Левову частку цих коштів склав податок на нежитлову нерухомість. Близько 2 млн  грн. надійшло від сплати податку фізичними особами за житлову нерухомість. Цьогоріч ми очікуємо збільшення надходжень», – повідомила Вікторія Довжик.

Згідно з чинним законодавством, від сплати податку на нерухомість звільнено зокрема гуртожитки, дитячі будинки, житло, яке належить дітям-сиротам, сім’ям учасників АТО.

Джерело: Zaxid.net

Рубрика: Оподаткування/Загальні положення

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Загальні положення»