• Посилання скопійовано

Мінфін про систему сплати ПДВ аграріями у 2016 році

Міністерство фінансів розповіло про зміни в податковому адмініструванні і казначейському обслуговуванні ПДВ-рахунків для сільгоспвиробників

Мінфін про систему сплати ПДВ аграріями у 2016 році

Міністерство фінансів нагадує, що наприкінці грудня Верховна Рада ухвалила зміни до Податкового кодексу, що передбачають запровадження перехідного періоду до скасування спецрежиму ПДВ для аграріїв, за умовами якого збережено на 2016 рік непряму державну підтримку аграрного сектору економіки за рахунок спеціального режиму оподаткування ПДВ діяльності с/г підприємств. Обсяг такої підтримки залежатиме від виду сільськогосподарських товарів, які постачатиме такий с/г виробник. Окрім того, відновлено право на відшкодування ПДВ для усіх експортерів зернових та технічних культур.

Таким чином, відповідно до податкових нововведень, у 2016 році буде застосовуватись наступна система сплати ПДВ с/г підприємствами, на відміну від 2015 року, коли 100% ПДВ залишалося у платника:

- для операцій із зерновими та технічними культурами (85% – сплата в бюджет / 15% – на власні спецрахунки);

- для операцій із продукцією тваринництва (велика рогата худоба та молоко) (20% – сплата в бюджет / 80% – на власні спецрахунки);

- для операцій з іншою с/г продукцією (50% – сплата в бюджет / 50% – на власні спецрахунки).

Для реалізації відповідної норми було ініційовано відкриття трьох додаткових рахунків в системі електронного адміністрування ПДВ для сільгоспвиробників, що вже діють. Ці рахунки призначені для перерахування коштів до Державного бюджету України та на спеціальні рахунки сільськогосподарських підприємств у різних частках залежно від виду продукції.

Зокрема, з цією метою було доопрацьоване програмне забезпечення електронного адміністрування ПДВ-рахунків для виробників с/г продукції. Завдяки цьому, вже з 20 січня 2016 року був запущений механізм, який дозволяє автоматичного перераховувати кошти до Державного бюджету та на спеціальні рахунки с/г підприємств, і станом на 21 січня Державна казначейська служба здійснила перерахування на спецрахунки сільскогосподарських підприємств всіх наявних коштів у сумі 4,7 млн. грн, що надійшли на нові електронні ПДВ-рахунки сільгоспвиробників за період з 11 січня по 20 січня 2016. 

Надалі ця процедура буде здійснюватись автоматично.

Новини на тему:

 - Податкова повідомила про відкриття додаткових електронних ПДВ-рахунків для аграріїв;

 - Казначейство повідомило про відкриття додаткових ПДВ-рахунків для сільгосппідприємств

Джерело: Міністерство фінансів України

Рубрика: Оподаткування/Загальні положення

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Загальні положення»