• Посилання скопійовано

ДФСУ нагадала основні права та обов'язки платників податків з зони АТО

Госпсуб’єкти, які перебувають на обліку в контролюючих органах, розташованих на території проведення АТО, можуть виконувати обов’язки зі сплати податки і зборів за місцем перебування на податковому обліку в органі ДФС

ДФСУ нагадала основні права та обов'язки платників податків з зони АТО

ДФСУ у листі від 17.03.2016 р. №2772/Х/99-99-19-01-03-14 роз'яснила:

1) Суб’єкти господарювання, які перебувають на обліку в контролюючих органах, розташованих на території проведення АТО, можуть виконувати обов’язки зі сплати податки і зборів за місцем перебування на податковому обліку в органі ДФС на бюджетні рахунки, відкриті в органах Казначейства в розрізі територіально-адміністративних одиниць України.

2) Граничні строки для подання податкової декларації, заяв про перегляд рішень контролюючих органів, заяв про повернення надміру сплачених грошових зобов'язань можуть бути продовженими керівником контролюючого органу (його заступником) за письмовим запитом платника податків, якщо він протягом цього часу  мав обмежену свободу пересування внаслідок обставин непереборної сили, підтверджених документально.

Крім того, відповідно до пп. 17.1.5 ПКУ платник податків має також право на одержання відстрочення, розстрочення сплати податків або податковий кредит. Розстрочення (відстрочення) надається окремо за кожним податком, збором, штрафною (фінансовою) санкцією (штрафом), пенею. Нещодавно Мінфін, щоправда, повідомив, що відстрочення податкового боргу не може надаватись усім підприємствам із зони АТО. 

На відстрочені грошові зобов’язання (податковий борг) пеня та штрафи не нараховуються з дати укладання (підписання) договору до закінчення строку дії договору про відстрочення грошового зобов’язання (податкового боргу).

Нагадаємо, що єдиним належним та достатнім документом, що підтверджує настання обставин непереборної сили (форс-мажору), що мали місце на території проведення АТО, як підстави для звільнення від відповідальності за невиконання (неналежного виконання) зобов’язань, є сертифікат Торгово-промислової палати України.

 3) У разі втрати, пошкодження або дострокового знищення документів, зазначених в пунктах 44.1 і 44.3 ПКУ, платник податків зобов'язаний:

  • у 5-денний строк з дня такої події письмово повідомити контролюючий орган за місцем обліку;
  • відновити втрачені документи протягом 90 календарних днів з дня, що настає за днем надходження повідомлення до контролюючого органу.

Докладніше про те, як діяти платникам, які втратили первинні документи в зоні АТО  читайте тут >>>

Норми ПКУ та Закону №1669 не містять положень щодо звільнення платника податків від обов’язку відновлення документів у випадках обставин непереборної сили, зокрема, що мали місце на території проведення АТО.

4) Дозвіл на переміщення вантажів автомобільним транспортом з неконтрольованої території для госпсуб’єктів, які переміщують на контрольовану територію виробниче обладнання (потужності), устаткування, сировину для безперервності напрацьованого виробничого процесу, залишкові основні засоби, залишки готової продукції, надається за відповідним рішенням Координаційного центру.

У зверненні до Координаційного центру щодо надання дозволу на таке переміщення обов’язково зазначаються такі відомості:

  • реквізити конкретних автомобілів та водіїв;
  • населені пункти відправлення та призначення;
  • дорожній коридор та контрольний пункт в'їзду-виїзду згідно з Тимчасовим порядком;
  • період.

Усі новини на тему >>>

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Загальні положення

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Загальні положення»