• Посилання скопійовано

Надходження з ЄСВ та ПДФО свідчать про ефективність заходів з детінізації зарплат

Як повідомив Роман Насіров, до бюджету у І кварталі надійшло на 0,7 млрд грн більше ЄСВ та на 40% більше ПДФО, ніж у І кварталі минулого року

Надходження з ЄСВ та ПДФО свідчать про ефективність заходів з детінізації зарплат

До бюджету у І кварталі надійшло 30 млрд грн ЄСВ, що на 0,7 млрд грн перевищує планові показники Міністерства фінансів України.

При зменшенні ставки майже вдвічі – з середньої 41% до 22%, фактичні надходження внеску зменшились лише на 25% порівняно з відповідним періодом 2015 року. Про це повідомив Голова ДФС Роман Насіров під час прес-конференції 5 квітня 2016 року.

За його словами, непропорційне зменшення надходжень з ЄСВ відносно ставки свідчить про процеси детінізації оплати праці, що спостерігаються ще з січня поточного року.

До того ж, при збільшенні ставки ПДФО на 3% надходження цього податку в цілому склали 28,7 млрд грн, що на 40% більше, ніж у І кварталі минулого року.

«Значне зменшення ставки ЄСВ сприяло тому, що компанії вже почали перші кроки зі збільшення заробітної плати та виводу її з тіні. Також наша системна робота щодо боротьби конвертаційними центрами дає позитивний ефект: компанії, які раніше незаконно переводили кошти у готівку, зараз просто технічно не можуть це робити і вимушені легально виплачувати заробітну плату та сплачувати податки», - зазначив Роман Насіров.

Крім того, за словами Голови ДФС,  одним із факторів, який вплинув на легалізацію заробітної плати, стали заходи Національного банку України щодо обмеження сфери використання готівкових коштів та встановлення граничної суму розрахунків за участю фізичних осіб на рівні 50  тис. гривень замість 150 тис.

Від редакції: На сьогодні гранична сума розрахунків за участю фізичних осіб встановлено на рівні 150 тис. грн. Ніяких змін до Постанови правління НБУ від 06.06.2013 № 210 не вносилося. На сьогодні є тільки проект постанови правління НБУ на цю тему >>>

Джерело: Державна фіскальна служба України

Рубрика: Оподаткування/Загальні положення

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Загальні положення»