• Посилання скопійовано

Авансові внески з податку на прибуток та ПДФО при виплаті дивідендів: нарахування та сплата

ДФСУ розглянула питання щодо нарахування та сплати авансових внесків з податку на прибуток та ПДФО підприємством при виплаті дивідендів юридичним та фізичним особам

Авансові внески з податку на прибуток та ПДФО при виплаті дивідендів: нарахування та сплата

ДФС у м. Києві у листі від 14.04.2016 р. №8928/10/26-15-12-05-11 зазначила, що юридичні особи, які застосовують спрощену систему оподаткування, у разі прийняття рішення про виплату дивідендів своїм акціонерам (власникам), зобов’язані нараховувати та вносити до бюджету авансовий внесок з податку на прибуток при виплаті дивідендів (за винятком виплати дивідендів фізичним особам), розрахований з усієї суми такої виплати.

Такий авансовий внесок вноситься до бюджету до/або одночасно з виплатою дивідендів. При цьому, суми нарахованого податкового зобов’язання з єдиного податку не зменшуються на суму авансового внеску податку на прибуток, сплаченого у зв’язку з виплатою дивідендів.

Відповідно до абз. 4 пп. 57.1-1.2 ПКУ, сума сплачених авансових внесків з податку на прибуток при виплаті дивідендів підлягає зарахуванню у зменшення податкового зобов’язання з податку на прибуток, задекларованого у податковій декларації за звітний (податковий) рік.

Отже, якщо платник з 1 квітня 2016 року прийняв рішення перейти з єдиного податку на сплату інших податків і зборів, визначених ПКУ, то сума нарахованих та сплачених авансових внесків з податку на прибуток при виплаті дивідендів підлягає зарахуванню у зменшення податкового зобов’язання з податку на прибуток, задекларованого у податковій декларації за звітний (податковий) рік.

Окрім того, податківці роз'яснили, що дивіденди, нараховані у 2016 році, оподатковуються ПДФО за ставками 5 або 18% (залежно від того, чи є податковий агент платником податку на прибуток).

При цьому, застосування ставки ПДФО 5% до суми доходів, нарахованих у вигляді дивідендів, буде можливим, якщо податковий агент є платником податку на прибуток на момент такого нарахування.

Водночас, як заувають у ДФС, згідно з Порядком заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку за ф.1ДФ, доходи фізичних осіб у вигляді дивідендів (крім дивідендів, визначених у пп. 165.1.18 ПКУ), відображаються у податковому розрахунку за формою №1ДФ під ознакою доходу "109".

Усі новини на тему >>

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Загальні положення

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Загальні положення»