• Посилання скопійовано

Надання послуг - на спрощеній системі, оплата – на загальній: нюанси оподаткування

Податківці розглянули питання щодо оподаткування операцій з надання послуг під час перебування на спрощеній системі оподаткування та оплати їх у разі переходу на загальну систему оподаткування

Надання послуг - на спрощеній системі, оплата – на загальній: нюанси оподаткування

ДФС у м. Києві у листі від 12.08.2016 р. № 18179/10/26-15-12-05-11 роз'яснила:

Щодо податку на прибуток

Фінансовий результат до оподаткування формується згідно з правилами бухобліку, в тому числі за операціями з надання послуг під час перебування на спрощеній системі оподаткування у разі їх оплати при переході на загальну систему оподаткування.

Розділом III ПКУ не передбачено коригування фінансового результату до оподаткування на різниці, що виникають за такими операціями.

Зауважимо від себе, що з метою оподаткування податком на прибуток підприємства повинні визнавати дохід відповідно  до п. 5 П(С)БО 15. Так, дохід  визнається  під час збільшення активу або зменшення зобов'язання. При наданні послуги дохід було відображено в обліку та у фінзвітності юрособи-єдинника під час перебування на спрощеній системі, тому він не буде впливати на фінансовий результат після переходу на загальну систему та й відповідно на об'єкт оподаткування податком на прибуток.

Наразі відсутня норма в ПКУ, яка б врегулювала цей момент та зобов'язувала при переході на загальну систему включити визнаний дохід на спрощеній системі до об'єкту оподаткування податком на прибуток.

Докладніше про особливості оподаткування отриманого авансу на спрощеній системі при переході на загальну >>>

 

Щодо ПДВ

Відповідно до п. 201.8 ПКУ право на нарахування податку та складання податкових накладних надається виключно особам, зареєстрованим як платники ПДВ.

Якщо у платника ПДВ перша подія (відвантаження товарів, оформлення документа на постачання послуг або зарахування коштів від покупця) відбулася до його реєстрації платником ПДВ, а друга подія відбулася після такої реєстрації платника ПДВ, то податкове зобов’язання з ПДВ за такою операцією не нараховується, за умови, що такий платник не обрав касовий метод визначення податкового зобов’язання.

Якщо ж платником ПДВ застосовується касовий метод визначення податкових зобов’язань, то уразі надходження за фактом оплати поставлених товарів/послуг після його реєстрації платником ПДВ, він зобов’язаний задекларувати податкові зобов’язання з ПДВ та погасити їх у встановленому законодавством порядку.

Крім цього, якщо платник до його реєстрації платником ПДВ, на дату виникнення першої події, зобов’язаний був зареєструватись платником ПДВ, у зв’язку з досягненням обсягу оподатковуваних операцій 1000000 грн, але не зареєструвався, то податкові зобов’язання з ПДВ нараховуються, а право на податковий кредит не надається.

 

Від редакції: Єдиний податок 

Згідно з п. 292.6 ПКУ датою отримання доходу "єдинника" є дата надходження коштів платнику єдиного податку у грошовій (готівковій або безготівковій) формі.

Тож надання послуг під час перебування на спрощеній системі не призводить до оподаткування єдиним податком цієї операції, оскільки такий єдинником не було отримано доходу.

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: ДФС у м. Києві

Рубрика: Оподаткування/Загальні положення

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Загальні положення»