• Посилання скопійовано

Придбання легкового авто: наслідки в оподаткуванні та порядок реєстрації

Підприємство придбало в автосалоні новий легковий автомобіл. Які податки потрібно сплатити? Як зареєструвати автомобіль у органі МВС?

Придбання легкового авто: наслідки в оподаткуванні та порядок реєстрації

Реєстрація автомобіля в органі МВС

Перелік платних послуг, які надаються підрозділами МВС, Національної поліції та Державної міграційної служби, і розміру плати за їх надання затверджено постановою КМУ від 04.06.2007 р. №795.

Згідно з п. 14 цього переліку реєстрація з видачею свідоцтва про реєстрацію та номерних знаків, проведення експертного дослідження транспортних засобів і супровідних документів з видачею експертного висновку транспортних засобів усіх категорій вітчизняного виробництва та країн СНД або окремих агрегатів коштуватиме 152,63 грн. 

 

Пенсійний збір

Виходячи з п. 7 ст. 1 Закону від 26.06.1997 р. №400/97-ВР (далі - Закон №400) при придбанні легкових автомобілів, що підлягають першій державній реєстрації в Україні територіальними органами МВС, крім випадків забезпечення легковими автомобілями інвалідів та успадкування легкових автомобілів, мають сплатити пенсійний збір. 

Ставки пенсійного збору у разі придбання нового легкового автомобіля встановлені в різних розмірах залежно від вартості придбаного легкого автомобіля (п. 8 ст. 4 Закону № 400):

  • 3%, якщо об'єкт оподаткування не перевищує 165 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня звітного року (у 2016 році - до 225 992 грн);
  • 4% - якщо об'єкт оподаткування перевищує 165, але не перевищує 290 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня звітного року (у 2016 році - від 225 992 грн до 399 620 грн);
  • 5% - якщо об'єкт оподаткування перевищує 290 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня звітного року (у 2016 році від 399 620 грн).

Сплата пенсійного збору. Згідно з п. 15 Порядку №1740, суми пенсійного збору сплачуються платниками до загального фонду державного бюджету за місцем проведення першої державної реєстрації в Україні легкового автомобіля в територіальних органах з надання сервісних послуг МВС.

При цьому п. 14 Порядку № 1740 встановлено, що така реєстрація легкових автомобілів проводиться лише за умови сплати пенсійного збору, що підтверджується документом про його сплату. Тобто спочатку з’ясовуємо платіжні реквізити і сплачуємо, а потім подаємо документи для реєстрації автомобіля. 

 

Податок на додану вартість

Формування податкового кредиту за операцією з придбання підприємством автомобіля, у тому числі легкового, здійснюється за загальними правилами, оскільки нормами ПКУ особливостей для таких операцій не передбачено. Отже, якщо покупець – платник ПДВ і автосалон – платник ПДВ, то продавець має скласти податкову накладну і зареєструвати її в ЄРПН. Така податкова накладна буде підставою для податкового кредиту в покупця. 

При цьому, якщо такий автомобіль призначається для використання або починає використовуватися в неоподатковуваних операціях або не в господарській діяльності платника ПДВ, то такий платник згідно з п. 198.5 ПКУ зобов’язаний нарахувати податкові зобов’язання, виходячи з бази оподаткування, визначеної відповідно до п. 189.1 ПКУ, та скласти не пізніше останнього дня звітного періоду і зареєструвати в ЄРПН зведену ПН. 

 

Транспортний податок

Відповідно до пп. 267.1.1 ПКУ платниками транспортного податку є фізичні та юридичні особи, в тому числі нерезиденти, які мають зареєстровані в Україні згідно з чинним законодавством власні легкові автомобілі, що відповідно до пп. 267.2.1 ПКУ є об'єктами оподаткування.

За пп. 267.2.1 ПКУ об'єктом оподаткування є легкові автомобілі:

  • з року випуску яких минуло не більше п'яти років (включно);
  • середньоринкова вартість яких становить понад 750 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року (у 2016 році – 1033500 грн).

Тому, якщо вартість придбаного автомобіля менше цієї суми, то навіть якщо автомобіль є новим і легковим, підприємство не є платником транспортного податку й відповідно не подає декларацію з транспортного податку. 

 

Форма № 20-ОПП

Відповідно до п. 63.3 ПКУ одним зі способів податкового контролю є контроль за місцем розташування як платника податків, так і об’єктів, які пов’язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність.

Для здійснення такого податкового контролю застосовується Порядок №1588. Він передбачає, що платник податків зобов’язаний повідомляти податківців про об’єкти оподаткування та об’єкти, пов’язані з оподаткуванням.

Відповідно до п. 8.4 р. VIII Порядку № 1588, повідомлення про об’єкти оподаткування або об’єкти, пов’язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність, подається за формою №20-ОПП протягом 10 робочих днів після їх реєстрації, створення чи відкриття до контролюючого органу за основним місцем обліку платника податків.

Оскільки автомобіль буде використовуватися платником податків як транспортний засіб (про це свідчить факт його реєстрації в органі МВС), то про такий автомобіль слід подати форму №20-ОПП за податковою адресою платника податку, протягом 10 робочих днів з дати його придбання.  

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Загальні положення

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Загальні положення»