• Посилання скопійовано

Податкові наслідки повернення орендодавцю поліпшених необоротних активів

ДФС в Одеській області розглянула питання щодо оподаткування податком на прибуток та ПДВ операції з повернення орендодавцю поліпшених орендарем необоротних активів

Податкові наслідки повернення орендодавцю поліпшених необоротних активів

ДФС у Одеській області у листі від 08.11.2017 р. № 2559/ІПК/715-32-12-01-14 роз'яснила, що після закінчення договору оперативної оренди платник податку - орендар на підставі п. 138.1 та п. 138.2 ПКУ має:

  • збільшити фінансовий результат на суму недоамортизованої частини витрат на ремонт/поліпшення орендованих основних засобів, визначеної відповідно до НП(С)БО,
  • зменшити фінансовий результат на суму недоамортизованої частини витрат на ремонт/поліпшення орендованих основних засобів, визначеної з урахуванням положень ст. 138 ПКУ.

Якщо платником - орендарем понесено витрати на поліпшення об'єкта оренди та такі витрати не компенсовано орендодавцем, то при поверненні об'єкта оренди таке поліпшення вважається безоплатно наданою послугою. Відповідно підлягає оподаткуванню ПДВ за основною ставкою, виходячи з ціни придбання товарів/послуг, використаних для такого поліпшення.

Якщо між орендодавцем та орендарем укладено окремі договори про надання орендодавцем орендарю компенсації витрат орендаря на поліпшення об'єкта оренди, то суми коштів, сплачених (відшкодованих, компенсованих) за такими договорами, є окремою операцією з надання послуги з поліпшення основних фондів, розглядаються як окремий об'єкт оподаткування. А отже, підлягає оподаткуванню ПДВ за основною ставкою, виходячи з ціни, визначеної у відповідних договорах.

Автор: «Дебет-Кредит»

На підставі: ДФС в Одеській області

Рубрика: Оподаткування/Загальні положення

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Загальні положення»