• Посилання скопійовано

Акциз на роздріб: порядок нарахування, сплати та відображення в декларації

ДФСУ роз'яснила методику нарахування та сплати акцизного податку з роздрібної торгівлі підакцизними товарамия, порядок відображення його у фіскальному чеку, а також нюанси подання декларації та виправлення помилок у ній

Акциз на роздріб: порядок нарахування, сплати та відображення в декларації

ДФСУ у листі від 31.12.2015 р.  №48131/7/99-99-19-03-03-17 роз'яснила:

1) Методику нарахування 5 - відсоткового акцизного податку з роздрібної торгівлі підакцизними товарами

Акцизний податок з роздрібних продажів нараховується на вартість (роздрібну ціну продажу) з ПДВ підакцизних товарів та не включається до бази оподаткування ПДВ таких операцій.

Сума податкового зобов’язання з акцизного податку з роздрібних продажів (Пза) обчислюється за формулою:

ПЗа = ФРЦ:105х5, де

ФРЦ – фактична роздрібна ціна (ціна у фіскальному чеку) з урахуванням ПДВ та нарахованого на цю ціну акцизного податку.

Сума податкового зобов’язання з ПДВ (ПЗпдв) буде становити:

ПЗпдв = (ФРЦ – Пза):120х20.

Приклад:  фактична роздрібна ціна підакцизних  товарів (ціна у фіскальному чеку) - 126 грн, включаючи ПДВ та акцизний податок з роздрібних продажів. Отже, сума податкового зобов'язання з ПДВ – 20 грн, а сума податкового зобов'язання з акцизного податку – 6 гривень. Зазначений приклад підтверджується таким розрахунком:

ПЗа= 126:105х5=6 грн,

ПЗпдв = (126 - 6):120х20=20 гривень.

При складанні декларації акцизного податку  нарахування акцизного податку з роздрібного продажу відображаються таким чином.

Наприклад, за місяць суб’єктом господарювання продано підакцизних товарів (лікеро-горілчаної продукції) загальною вартістю (включаючи ПДВ та акцизний податок з роздрібних продажів) 126 гривень. Їх вартість з ПДВ та без акцизного податку становитиме 120 гривень (126 - (126 : 105 х 100)) та буде відображена в рядку 1 граф 3 та 5 додатка 6 до Декларації.

Сума податкового зобов’язання з акцизного податку, що підлягає сплаті до бюджету (рядок 1, графа 7 додатка 6 до Декларації), становитиме     6 гривень (ПЗа = 120 х 5 : 100) та загальна сума податкових зобов'язань  переноситься до розділу Ґ Декларації, а саме у графу Ґ1 «Усього податкових зобов'язань, у тому числі з:» як сума граф Ґ1.1 - Ґ1.11. Також суб’єктом господарювання заповнюється рядок Ґ2 розділу Ґ Декларації, в якому зазначаються податкові зобов'язання в розрізі відповідних кодів адміністративно-територіальних одиниць (КОАТУУ), на території яких суб’єкт господарювання здійснює роздрібну торгівлю підакцизними товарами.

2) Порядок відображення у фіскальному чеку РРО акцизного податку з роздрібної торгівлі підакцизними товарами

Це питанння ДФС роз'яснила у листі від 31.01.2015 р. №3121/7/99-99-22-07-03-17 і воно залишається незмінним.

Водночас податківці повідомляють, що найближчим часом на реєстрацію Мін'юсту буде подано наказу Мінфіну «Про затвердження Положення про форму та зміст розрахункових документів, Порядку подання звітності, пов’язаної із використанням книг обліку розрахункових операцій (розрахункових книжок), форми № ЗВР-1 Звіту про використання книг обліку розрахункових операцій (розрахункових книжок)» (далі – проект наказу), який, зокрема, містить вимоги щодо необхідності обов’язкового відображення акцизного податку з роздрібного продажу підакцизних товарів в розрахункових документах.

3) Щодо подання декларації, коригування задекларованих податкових зобов'язань, сплати задекларованої суми акцизного податку

Суб'єкт господарювання роздрібної торгівлі, який здійснює реалізацію підакцизних товарів, подає щомісяця  не пізніше 20 числа наступного періоду контролюючому органу за місцем реєстрації (тобто за місцем розташування пункту продажу підакцизних товарів) декларацію акцизного податку. Суми податку перераховуються до бюджету протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем граничного строку подання декларації.

Платник, який до початку перевірки контролюючим органом самостійно виявляє факт заниження або завищення податкового зобов’язання минулих звітних (податкових) періодів, зобов’язаний надати:

  • або уточнюючу декларацію разом із розрахунком суми акцизного податку, що збільшує або зменшує податкові зобов’язання внаслідок виправлення самостійно виявленої помилки, допущеної в попередніх звітних періодах (додаток 8 до Декларації), і сплатити суму недоплати та штраф у розмірі 3% такої суми до подання уточнюючої Декларації;
  • або розрахунок суми акцизного податку, що збільшує або зменшує податкові зобов’язання внаслідок виправлення самостійно виявленої помилки, допущеної в попередніх звітних періодах (додаток 8) у складі звітної (звітної нової) декларації за звітний (податковий) період, що настає за періодом, у якому виявлено факт заниження податкового зобов’язання, і сплатити суму податкового зобов’язання за звітний (податковий) період, суму недоплати та штраф у розмірі 5% суми такої недоплати до подання звітної (звітної нової) Декларації.

Для уточнення сум акцизного податку з роздрібного продажу підакцизних товарів платником подається уточнююча декларація з додатком 6 та додатком 8. Зазначаємо, що додаток 6 та додаток 8 подаються окремо по кожній адміністративно-територіальній одиниці в розрізі підакцизної продукції.

Тобто при уточненні сум акцизного податку з роздрібного продажу підакцизних товарів в уточнюючій Декларації повинна зберігатися рівність – кількість додатків 6 до уточнюючої Декларації повинна дорівнювати кількості додатків 8 до уточнюючої Декларації.

4) Порядок повернення помилково сплаченої суми платниками податків

Обов'язковою умовою для здійснення повернення сум грошового зобов'язання є подання платником податків заяви про таке повернення протягом 1095 днів від дня виникнення помилково та/або надміру сплаченої суми.

Заява подається у довільній формі, в якій зазначається напрям перерахування коштів:

  • на поточний рахунок платника податків в установі банку;
  • на погашення грошового зобов'язання (податкового боргу) з інших платежів, контроль за справлянням яких покладено на контролюючі органи, незалежно від виду бюджету;
  • повернення готівковими коштами за чеком у разі відсутності у платника податків рахунку в банку.

Отже, платники, які помилково подали декларацію акцизного податку до Центрального офісу та сплатили зобов'язання за даним податком на рахунки, відкриті Центральним офісом, а не до контролюючих органів, що обслуговують адміністративно-територіальну одиницю, де розташовано пункт роздрібного продажу підакцизних товарів, мають право:

 - подати уточнюючу декларацію акцизного податку до Центрального офісу за ті податкові періоди, за які декларація була надана до Центрального офісу. У них необхідно зазначити зменшення податкових зобов'язань до нуля, внаслідок чого у суб’єкта господарювання зі сплати акцизного податку з роздрібного продажу виникне право на повернення помилково сплаченої суми акцизного податку;

 - надати до Центрального офісу заяву про повернення помилково сплаченої суми акцизного податку, в якій зазначити напрям перерахування коштів: на погашення грошового зобов'язання з інших платежів, зокрема з рахунку, відкритого Центральним офісом для обліку платежів акцизного податку з роздрібного продажу, сплачених великими платниками податків, на рахунки, передбачені для сплати цього податку, відкриті в адміністративно-територіальних одиницях, де розташовано пункти роздрібного продажу підакцизних товарів такого платника;

 - подати Декларації до контролюючих органів, які обслуговують адміністративно-територіальні одиниці, на яких розташовано пункти роздрібного продажу підакцизних товарів платника.

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Акцизи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Акцизи»