• Посилання скопійовано

Орендні операції: нюанси оподаткування та складання первинних документів

ДФСУ розглянула питання щодо порядку складання первинних документів і оподаткування ПДВ операцій з передачі майна в оренду та надання послуг із оренди майна

Орендні операції: нюанси оподаткування та складання первинних документів

ДФСУ у листі від 19.01.2016 р. №919/6/99-99-19-03-02-15 роз'яснила:

1) Операція з передачі майна в оренду не є об’єктом оподаткування ПДВ відповідно до пп. 196.1.2 ПКУ. Водночас надання послуг із оренди майна за договором оренди є операцією з постачання послуг, яка є об’єктом оподаткування ПДВ та оподатковується за ставкою 20%.

2) При здійсненні платником податку операції з постачання послуг із оренди майна за договором оренди, податкова накладна за такою операцією складається або на дату отримання коштів у рахунок оплати їх вартості або на дату складання акта приймання-передачі наданих послуг, залежно від події, яка настане раніше. При цьому податкова накладна, складена за такою операцією, підлягає обов’язковій реєстрації в ЄРПН.

3) Підтверджуючим первинним документом факту здійснення платником податку операції з передачі майна в оренду, яка не є об’єктом оподаткування, є акт приймання-передачі майна в оренду.

Первинними документами, що підтверджують факт здійснення платником податку операції з постачання послуг із оренди майна за договором оренди, можуть бути:

  • акт приймання-передачі послуг із оренди майна за відповідним договором оренди, який підтверджує факт надання таких послуг;
  • платіжний документ, що підтверджує оплату за послуги із оренди майна.

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Інші податки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інші податки»