• Посилання скопійовано

Хто з фізосіб буде сплачувати податок на нерухомість за 2015 рік у 2016 році

Як встановлюється ставка податку на нерухоме майно? Які пільги встановлено? Яким чином обчислюється податок податковими органами та чи передбачена відповідальність за його несплату?

Хто з фізосіб буде сплачувати податок на нерухомість за 2015 рік у 2016 році

Ставки податку

За загальним правилом ставка податку на нерухоме майно встановлюється відповідним органом місцевої влади (п. 266.5 ПКУ). Наразі її розмір не може перевищувати 3% мінзарплати, встановленої на 1 січня відповідного звітного року. 

Звертаємо увагу! Якщо органом місцевої влади не прийнято рішення про встановлення відповідних місцевих податків і зборів, що є обов'язковими згідно з нормами ПКУ, такі податки до прийняття рішення справляються виходячи з норм ПКУ із застосуванням їх мінімальних ставок. Таке правило встановлено пп. 12.3.5 ПКУ.

У випадку з податком на нерухоме майно виходить, що у разі неприйняття рішення про встановлення ставок з податку на нерухоме майно мінімальною ставкою такого податку є 0%. Про такий підхід у визначенні мінімального розміру ставки податку на нерухоме майно говориться у листі МГУ ДФС від 23.12.2015 р. №27682/10-28-10-06-11.

Якщо ж місцевим органом влади встановлено відповідний розмір ставки податку на нерухоме майно, то слід пам’ятати про таке. 

Наприклад, відповідно до рішення КМДА від 28.01.2015 №58/923 на 2015 рік було встановлено ставку податку на нерухоме майно у розмірі 1% від мінзарплати. Тож у 2016 році фізособи будуть сплачувати податок на нерухоме майно за 2015 рік у м. Києві за ставкою у розмірі 12,18 грн (1% * 1218 грн) за кожний кв. м бази оподаткування цим податком.

З усіма рішеннями місцевих рад можна ознайомитися за посиланням >>>. Також на цю тему ми писали у новині.

 

База оподаткування

Базою оподаткування є загальна площа об'єкта житлової та нежитлової нерухомості, в тому числі його часток (пп. 266.3.1 ПКУ). Для фізосіб база оподаткування визначається податковим органом на підставі даних Держреєстру речових прав на нерухоме майно або на підставі оригіналів відповідних документів платника податків, зокрема документів на право власності.

При цьому відповідна база оподаткування об'єкта/об'єктів житлової нерухомості, в тому числі їх часток, що перебувають у власності фізособи, зменшується:

а) для квартири/квартир незалежно від їх кількості - на 60 кв. м;

б) для житлового будинку/будинків незалежно від їх кількості - на 120 кв. м;

в) для різних типів об'єктів житлової нерухомості, в тому числі їх часток (у разі одночасного перебування у власності платника податку квартири/квартир та житлового будинку/будинків, у тому числі їх часток), - на 180 кв. м.

Тож від податку на нерухоме майно звільняються фізособи, які у власності мають перелічені об’єкти нерухомого майна в межах вказаної площі. 

Для інших фізосіб на зазначені розміри кв.м буде зменшуватися база для оподаткування податком на нерухоме майно. Таке зменшення надається один раз за кожний базовий податковий (звітний) період (рік).

Пільги з податку

У 2015 році сільські, селищні, міські ради могли збільшувати граничну межу житлової нерухомості, на яку зменшується база оподаткування. З 01.01.2016 року виключили таку норму із пп. 266.4.1 ПКУ. При цьому залишилася без змін норма пп. 266.4.2 ПКУ. Ця норма дозволяє  органам місцевої влади приймати рішення про встановлення додаткових пільг зі сплати податку на нерухоме майно як для фізосіб, так й для юросіб.

Не слід забувати, що у пп. 266.2.2 ПКУ наведено перелік об'єктів нерухомості, які не підлягають оподаткуванню податком на нерухоме майно.

Порядок сплати

Після обчислення податківці надсилають фізособам податкове повідомлення-рішення про сплату суми податку та відповідні платіжні реквізити за місцем податкової адреси фізособи (місцем реєстрації). Таке повідомлення-рішення має бути надіслано до 1 липня 2016 року для сплати податку на нерухоме майно за 2015 рік.

Відповідно до п. 266.10 ПКУ строк сплати податку фізичними особами  - протягом 60 днів з дня вручення податкового повідомлення-рішення. Що чекає на фізосіб, які не сплатять такий податок до бюджету? 

Оскільки сума грошового зобов'язання розраховується податковим органом, фізособа не несе відповідальності за своєчасність, достовірність і повноту нарахування такої суми, проте несе відповідальність за своєчасне та повне погашення нарахованого узгодженого грошового зобов'язання і має право оскаржити зазначену суму в порядку, встановленому ПКУ. До такого висновку на підставі  п. 54.5 ПКУ дійшли податківці у роз’ясненні під категорії 106.07 ЗІР.

 

Обчислення суми податку

Обчислення суми податку з об'єкта/об'єктів нежитлової нерухомості, які перебувають у власності фізичних осіб, здійснюється податковим органом за місцем податкової адреси (місцем реєстрації) власника такої нерухомості виходячи із загальної площі кожного з об'єктів нежитлової нерухомості та відповідної ставки податку (пп. 266.7.1 ПКУ).

Пп. 266.7.1 ПКУ встановлено також інші особливості обчислення суми податку. А саме: 

а) за наявності у власності платника податку одного об'єкта житлової нерухомості, в тому числі його частки, податок обчислюється, виходячи з бази оподаткування, зменшеної  на відповідні кв.м відповідно до пп. "а" або "б" пп. 266.4.1 ПКУ та відповідної ставки податку;

б) за наявності у власності платника податку більше одного об'єкта житлової нерухомості одного типу, в тому числі їх часток, податок обчислюється виходячи із сумарної загальної площі таких об'єктів зменшеної на відповідні кв.м. відповідно до пп. "а" або "б" пп. 266.4.1 ПКУ та відповідної ставки податку;

в) за наявності у власності платника податку об'єктів житлової нерухомості різних видів, у тому числі їх часток, податок обчислюється виходячи із сумарної загальної площі таких об'єктів, зменшеної відповідно до пп. "в" пп. 266.4.1 ПКУ та відповідної ставки податку;

г) сума податку, обчислена з урахуванням пп. "б" і "в" пп. 266.7.1 ПКУ розподіляється контролюючим органом пропорційно до питомої ваги загальної площі кожного з об'єктів житлової нерухомості.

За наявності у власності об'єкта (об'єктів) житлової нерухомості, у тому числі його частки  із загальною площею понад 300 кв. м (для квартири) та/або 500 кв. м (для будинку), сума податку, розрахована відповідно до пп. "а" - "г" пп. 266.7.1 ПКУ збільшується на 25000 грн на рік за кожен такий об'єкт житлової нерухомості (його частку). Детальні приклади щодо обчислення податку наведено в аналітиці >>>. Деякі нюанси були розглянуті й ДФС.

Ще раз наголосимо, що обчислюють суму податку на нерухоме майно саме податковий орган. 

Приклад 1. У фізособи є квартира загальною площею 100 кв. м у м. Києві. Така фізособа сплатить за 2015 рік податок на нерухомість у сумі  (100 кв. м – 60 кв. м) х 12,18 грн = 487,60 грн. 

Приклад 2. У фізособи є два будинки, загальна площа яких становить 400 кв. м. Ці будинки розташовані у м. Києві. Фізособа сплатить за 2015 рік податок на нерухомість у сумі  (400 кв. м – 120 кв. м) х 12,18 грн = 3410,40 грн. 

Приклад 3. У фізособи є квартира у м. Києві, загальна площа якої становить 60 кв. м. Фізособа не має сплачувати за 2015 рік податок на нерухомість, оскільки на такий розмір площі встановлено пільгу з податку. 

Приклад 4. У фізособи є квартира у м. Києві, загальна площа якої становить 70 кв. м., та будинок 100 кв. м. Фізособа не має сплачувати за 2015 рік податок на нерухомість, оскільки  загальний розмір площі  двох його об'єктів нерухомості складає 170 кв.м. Тож загальний розмір площі менше 180 кв.м., на які поширюється пільга.

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Інші податки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інші податки»