• Посилання скопійовано

Чи є платниками рентної плати за воду госпсуб’єкти, які надають готельні послуги

ДФС роз'яснює, що госпсуб’єкти, які надають готельні послуги з тимчасового розміщення (проживання), є платниками рентної плати на загальних підставах за всі фактично використані обсяги води

Чи є платниками рентної плати за воду госпсуб’єкти, які надають готельні послуги

ДФС у м. Києві нагадує, що відповідно до норм п. 255.1 ПКУ платниками рентної плати за спеціальне використання води (далі – рентна плата) визначені, зокрема, водокористувачі – суб’єкти господарювання незалежно від форми власності, а також фізичні особи – підприємці, які використовують воду, отриману шляхом забору води з водних об’єктів (первинні водокористувачі) та/або від первинних або інших водокористувачів (вторинні водокористувачі).

Пунктом 255.2 ПКУ передбачено виключення з об’єкта оподаткування рентною платою обсягів води, що використовується виключно для задоволення питних і санітарно-гігієнічних потреб населення в межах його житлового фонду та присадибних ділянок, у тому числі для задоволення виключно власних питних і санітарно – гігієнічних потреб юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та платників єдиного податку.

Для цілей застосування вищезазначеної норми під терміном «санітарно- гігієнічні потреби» слід розуміти використання води в туалетних, душових, ванних кімнатах і умивальниках та використання для утримання приміщень у належному санітарно-гігієнічному стані.

Відповідно до ст. 4 Житлового кодексу України (ЖКУ) жилі будинки і жилі приміщення в інших будівлях утворюють житловий фонд. Згідно зі ст. 6  ЖКУ жилі будинки і жилі  приміщення призначаються для постійного проживання громадян і для використання у встановленому порядку як службових жилих приміщень і гуртожитків.

Надання приміщень у жилих будинках для потреб промислового характеру забороняється.

Водночас Законом України від 15 вересня 1995 року № 324/95-ВР «Про туризм» визначено, що готель - підприємство будь-якої організаційно-правової форми та форми власності, що складається з шести і більше номерів та надає готельні послуги з тимчасового проживання з обов’язковим  обслуговуванням. Готельна послуга – це дії (операції) підприємства з розміщення споживача шляхом надання номера (місця) для тимчасового проживання в готелі, а також інша діяльність, пов’язана з розміщенням та тимчасовим проживанням.

На підставі зазначених норм законодавства податківці прийшла до такого висновку: готелі та аналогічні об’єкти розміщення не належать до житлового фонду і обсяги води в них використовуються не тільки для задоволення виключно власних питних і санітарно - гігієнічних потреб працівників, а й для потреб клієнтів, які в них тимчасово розміщуються.

Саме тому суб’єкти господарювання, які надають своїм клієнтам готельні послуги з тимчасового розміщення (проживання) в готелях, пансіонатах, будинках відпочинку, туристичних базах, кемпінгах та аналогічних об’єктах розміщення, є платниками рентної плати на загальних підставах за всі фактично використані обсяги води.

Читайте також: Необхідність сплати рентної плати за спецводокористування в готельному бізнесі

Джерело: ДФС у м. Києві

Рубрика: Оподаткування/Інші податки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інші податки»