• Посилання скопійовано

Сплата ПДФО у разі зміни місцезнаходження юрособи та у разі наявності офісів у різних регіонах

Податківці розглянули питання щодо сплати ПДФО та подання форми №1-ДФ за працівників, які працюють в різних регіонах, а також при зміні місцезнаходження самих роботодавців протягом року

Сплата ПДФО у разі зміни місцезнаходження юрособи та у разі наявності офісів у різних регіонах

Багато питань виникає у роботодавців щодо сплати ПДФО за працівників, які працюють в різних регіонах, а також при зміні місцезнаходження самих роботодавців протягом року. Податківці надали роз’яснення з цього приводу у листі від 07.12.2015 р. №26598/10/28-10-06-11.

Сплата ПДФО та подання форми №1-ДФ за працівників, які працюють у різних регіонах України.

Податківці наполягають на тому, що ПДФО підлягає сплаті до відповідного місцевого бюджету за місцезнаходженням власних або орендованих приміщень в різних регіонах України - навіть у разі відсутності у такої юрособи  відокремлених структурних підрозділів.

І ось на підставі чого вони дійшли такого висновку. Згідно з пп. «б» п. 176.2 ПКУ у разі наявності у юрособи відокремленого підрозділу, така юрособа має або надати цьому підрозділу самостійно звітувати і сплачувати ПДФО, або виконувати цей обов’язок за такий підрозділ (тобто, ставати на облік в органі ДФС за місцезнаходженням такого відокремленого підрозділу, як за неосновним місцем обліку – див. розділ VII Порядку обліку платників податків і зборів, затвердженого наказом Мінфіну від 09.12.2011 р. № 1588). 

Зверніть увагу: якщо юрособі доведеться звітувати за свій відокремлений підрозділ, то форму № 1-ДФ у вигляді окремого витягу за такий підрозділ юрособа потрібно подавати двічі:

  • до контролюючого органу за своїм місцезнаходженням;
  • та копію такого розрахунку до контролюючого органу за місцезнаходженням відокремленого підрозділу.

Саме на підставі цієї норми податківці вважають, що за місцем розташування (реєстрації) орендованих приміщень, які пов'язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність, хоча відокремленого підрозділу юрособа і не створила (за установчими документами) та не зареєструвала, вона зобов'язана стати на облік за неосновним місцем обліку у відповідному контролюючому органі.

Що робити юрособі зі сплатою податків і зборів у разі зміни її місцезнаходження?

Як відомо, сплата податків і зборів після реєстрації зміни місцезнаходження здійснюється юрособою за місцем попередньої реєстрації до закінчення поточного бюджетного періоду (року).

При цьому до закінчення року платник податків обліковується:

  • в контролюючому органі за попереднім місцезнаходженням (за неосновним місцем обліку) з ознакою того, що він є платником податків до закінчення року,
  • в контролюючому органі за новим місцезнаходженням (за основним місцем обліку) - з ознакою того, що він є платником податків з наступного року.

Тому у разі зміни місцезнаходження, пов’язаного зі зміною адміністративного району, юрособа до закінчення поточного бюджетного року сплачує ПДФО та подає форму № 1ДФ за попереднім місцезнаходженням.

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДФО»