• Посилання скопійовано

Нерухомість у подарунок від фізособи: які податки сплачуємо?

Державна фіскальна служба роз'яснила, що дохід у вигляді вартості подарованого нерухомого майна є об'єктом оподаткування ПДФО та військовим збором

Нерухомість у подарунок від фізособи: які податки сплачуємо?

ДФСУ у листі від 29.02.2016 р. № 2213/К/99-99-17-03-03-14 нагадала, що порядок оподаткування доходу, отриманого платником податку як дарунок (або в результаті укладення договору дарування) від фізичних осіб встановлено п. 174.6 ПКУ.

У разі отримання фізичною особою – резидентом, яка не є членом сім'ї спадкодавця першого ступеня споріднення, доходу у вигляді вартості подарованого нерухомого майна, такий дохід є об’єктом оподаткування ПДФО за ставкою 5 % та військовим збором 1,5 %.

Особами, відповідальними за сплату (перерахування) податку до бюджету, є спадкоємці (обдаровані), які отримали спадщину (подарунок).

Дохід у вигляді вартості успадкованого (подарованого) майна (кошти, майно, майнові чи немайнові права) у межах, що підлягає оподаткуванню, зазначається в річній податковій декларації, крім:

  • спадкоємців-нерезидентів, які зобов'язані сплатити податок до нотаріального оформлення об'єктів спадщини,
  • спадкоємців, які отримали у спадщину об'єкти, що оподатковуються за нульовою ставкою ПДФО,
  •  інших спадкоємців – резидентів, які сплатили податок до нотаріального оформлення об'єктів спадщини.

Читайте також на цю тему "Відображаємо у декларації про доходи відомості про нерухомість".

Нагадаємо, що декларацію про доходи за 2015 рік слід подати до 1 травня 2016 року. Але оскільки 1 травня є вихідним днем, то на підставі п. 49.20 ПКУ, а також листа Мінсоцполітики від 20.07.2015 р. №10846/0/14-15/13 "Про розрахунок норми тривалості робочого часу на 2016 рік" декларацію можна подати до 4 травня 2016 року.  

У листі податківці також зауважують, що платник податку, який отримав дохід у вигляді вартості подарованого нерухомого майна, може сплатити ПДФО та військовий збір до нотаріального посвідчення договору дарування нерухомого майна за місцем нотаріального посвідчення такого договору.  У такому разі він не подає річну декларацію.

У разі несплати ПДФО та військового збору до нотаріального посвідчення договору дарування нерухомого майна, платник податку зобов'язаний подати декларацію до контролюючого органу, де перебуває на обліку та самостійно до 1 серпня року, що настає за звітним, сплатити суму податкового зобов'язання, зазначену в декларації.

Аналітика від Дт-Кт: декларування доходів фізосіб за 2015 рік

Автор: «Дебет-Кредит»

На підставі: Державна фіскальна служба України

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДФО»