• Посилання скопійовано

Надбавки за роз’їзний характер роботи обкладаються ПДФО

З метою обкладення ПДФО, доплати до посадових окладів працівників за роз’їзний характер роботи, у розмірах, передбачених трудовим або колективним договором, включаються до складу зарплати та оподатковуються за ставкою 18%

Надбавки за роз’їзний характер роботи обкладаються ПДФО

ДПІ у Шевченківському районі м. Києва нагадує, що підприємства самостійно встановлюють надбавки до тарифних ставок і посадових окладів працівників, робота яких постійно проводиться в дорозі або має роз’їзний характер, у розмірах, передбачених колективними договорами або за погодженням із замовником.

Граничні розміри надбавок працівникам за день не можуть перевищувати граничні норми витрат, установлених постановою КМУ від 02.02.2011 р. №98.

Під час нарахування доходів у формі заробітної плати база оподаткування визначається як нарахована заробітна плата, зменшена на суму ЄСВ, страхових внесків до Накопичувального фонду, а у випадках, передбачених законом, - обов’язкових страхових внесків до недержавного пенсійного фонду, які відповідно до закону сплачуються за рахунок заробітної плати працівника, а також на суму податкової соціальної пільги за її наявності.

Слід зазначити, що з 1 січня 2016 року набрав чинності Закон №909-УІІІ, яким внесено зміни, зокрема, до Закону про ЄСВ в частині скасування утримання єдиного внеску з найманих працівників.

Згідно з п. 167.1 ПКУ ставка ПДФО становить 18% бази оподаткування щодо доходів, нарахованих (виплачених, наданих) у тому числі, але не виключно у формі:

  • заробітної плати,
  • інших заохочувальних та компенсаційних виплат або інших виплат і винагород, які нараховуються (виплачуються, надаються) платнику у зв’язку з трудовими відносинами та за цивільно-правовими договорами.

Враховуючи вищенаведене, з метою обкладення ПДФО, доплати до посадових окладів працівників за роз’їзний характер роботи, у розмірах, передбачених трудовим або колективним договором, включаються до складу заробітної плати та оподатковуються у її складі податком на доходи фізичних осіб  за ставкою 18%.

Докладніше про роз'їзний характер роботи читайте в аналітичній статті від редакції у "ДК" №19/2016 (для передплатників).

Джерело: ДПІ у Шевченківському районі м. Києва

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДФО»