• Посилання скопійовано

Продаж авто за довіреністю: що з ПДФО?

Податківці надали роз'яснення щодо оподаткування ПДФО та військовим збором продажу автомобіля за довіреністю

Продаж авто за довіреністю: що з ПДФО?

ДФС у листі від 24.06.2016 р. №6775/У/99-99-13-02-03-14 зазначає, що безпосередньо за фактом нотаріального посвідчення довіреності, договору доручення, наприклад, права користування чи розпорядження рухомим майном, без вчинення відповідного запису до державного реєстру перехід права власності на рухоме майно від повіреного до довірителя не відбувається. Однак у разі вчинення повіреною особою від імені власника (довірителя) правочину, зокрема відчуження рухомого майна, оподатковуваний дохід отримує власник (довіритель) такого майна. У разі відмови власника від майна на користь повіреної особи з документальним оформленням такого правочину і внесенням змін до держреєстру, повірена особа набуває статусу власника.

Як виняток із положень п. 173.1 ст. 173 ПКУ дохід, отриманий платником податку від продажу протягом звітного (податкового) року одного з об'єктів рухомого майна у вигляді легкового автомобіля та/або мотоцикла, та/або мопеда, не підлягає оподаткуванню. 

Але якщо дохід, був отриманий від продажу протягом звітного (податкового) року двох і більше зазначених об'єктів, то він оподатковується за ставкою ПДФО - 5% (п. 167.2 ст. 167 ПКУ), а ткож військовим збором за ставкою  1,5%.

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДФО»