• Посилання скопійовано

Як сплачується ПДФО з орендної плати у разі смерті орендодавця

ДФСУ розповіла, як в такому випадку оподатковується нарахований дохід від здавання в оренду земельної ділянки та як відображається у формі №1ДФ орендна плата, що нараховувалася до звернення спадкоємців

Як сплачується ПДФО з орендної плати у разі смерті орендодавця

ДФСУ у листі від 24.06.2016 р. №13991/6/99-95-42-02-16 зазначила, що у разі смерті платника податку - орендодавця (за відсутності податкових зобов'язань як нерезидента) податок за останній податковий період справляється з нарахованих на його користь доходів. Відповідно до цього останнім податковим періодом вважається період, який закінчується днем, на який відповідно припадає смерть такого платника податку. У разі відсутності нарахованих доходів податок сплаті не підлягає.

Отже, якщо податковий агент здійснює нарахування доходів у вигляді орендної плати фізичній особі - орендодавцю, то ПДФО та військовий збір з нарахованих до дати смерті доходів утримується та перераховується до бюджету за рахунок такої особи - орендодавця на загальних підставах.

Водночас якщо податковий агент здійснює нарахування доходів у вигляді орендної плати після смерті фізичної особи - орендодавця, то ПДФО та військовий збір до моменту звернення спадкоємців з даних доходів не утримується.

Окрім того, у разі нарахування доходів до дати смерті фізособи-орендодавця податковий агент у податковому розрахунку за формою №1ДФ за ознакою доходу «106» відображає нарахований дохід та утриманий податок із зазначенням у графі 2 реєстраційного номера облікової картки платника податків або серії та номера паспорта (для фізособи, яка має відмітку в паспорті про право здійснювати будь-які платежі за серією та номером паспорта) такого померлого орендодавця.

При цьому податковий розрахунок форми №1ДФ подається податковим агентом за податковий період (календарний квартал), на який відповідно припадає смерть такого платника податку.

У разі продовження нарахування доходів у вигляді орендної плати на користь померлої фізособи-орендодавця податковий агент у податковому розрахунку за формою №1ДФ ці суми до моменту звернення спадкоємців не відображає, оскільки немає суб'єкта, на користь якого проводиться таке нарахування.

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: Державна фіскальна служба України

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДФО»