• Посилання скопійовано

Участь працівників в семiнарах: нюанси оподаткування

Якщо запрошеною стороною семiнару є юридична особа, iнтереси якої представляє працiвник – це не дохід останнього

Участь працівників в семiнарах: нюанси оподаткування

ДФС нагадує, що за статтею 6 Закону № 4312-VI органiзацiя професiйного навчання працiвникiв провадиться роботодавцями з урахуванням потреб власної господарської або iншої дiяльностi вiдповiдно до вимог законодавства.

Професiйне навчання працiвникiв провадиться безпосередньо в роботодавця, на договiрнiй, основi у професiйно-технiчних та вищих навчальних закладах, на пiдприємствах, в установах або органiзацiях. При цьому роботодавцi можуть проводити формальне i неформальне професiйне навчання працiвникiв.

Формальне професiйне навчання працiвникiв робiтничих професiй включає первинну професiйну пiдготовку, перепiдготовку та пiдвищення квалiфiкацiї робiтникiв, а для працiвникiв, якi за класифiкацiєю професiй належать до категорiй керiвникiв, професiоналiв i фахiвцiв, - перепiдготовку, стажування, спецiалiзацiю та пiдвищення квалiфiкацiї. За результатами такого навчання видається документ про освiту встановленого зразка.

Неформальне професiйне навчання працiвникiв - це набуття працiвниками професiйних знань, умiнь i навичок, не регламентоване мiсцем набуття, строком та формою навчання, що проводиться за їхньої згоди безпосередньо в роботодавця за рахунок його коштiв з урахуванням потреб власної господарської чи iншої дiяльностi.

Порядок оподаткування доходiв фiзичних осiб регулюється роздiлом IV Кодексу, пп. 165.1.21 ПКУ якого передбачено, що не включається до складу оподатковуваних доходiв таких фiзичних осiб сума, сплачена будь-якою юридичною або фiзичною особою на користь вiтчизняних вищих та професiйно-технiчних навчальних закладiв за здобуття освiти, пiдготовку чи перепiдготовку платника податку, але не вища вiд трикратного розмiру мiнiмальної заробiтної плати, встановленої законом на 1 сiчня звiтного (податкового) року за кожний повний або неповний мiсяць навчання, пiдготовки чи перепiдготовки такої фiзичної особи.

Дохiд, одержаний платником податку як додаткове благо (крiм випадкiв, передбачених ст. 165 ПКУ), включається до загального мiсячного (рiчного) оподатковуваного доходу платника податку (пп. 164.2.17 ПКУ).

Також згiдно з пп. 165.1.37 ПКУ до складу загального мiсячного (рiчного) оподатковуваного доходу не включається сума витрат роботодавця, у зв'язку з пiдвищенням квалiфiкацiї (перепiдготовкою) платника податку згiдно iз законом.

Отже, кошти, сплаченi роботодавцем на користь вiтчизняних вищих та професiйно-технiчних навчальних закладiв за навчання фiзичної особи, що у 2017 р. не перевищує 9600 грн за кожний мiсяць навчання, та витрати роботодавця у зв'язку з пiдвищенням квалiфiкацiї (перепiдготовкою) працiвника не включаються до складу оподатковуваного доходу такої фiзичної особи (працiвника). У разi порушення умов i перевищення суми, визначеної пп. 165.1.21 ПКУ, кошти, сплаченi роботодавцем за навчання фiзичної особи, прирiвнюються до додаткового блага та оподатковуються за ставкою 18%.

Щодо участi працiвника в семiнарах та конференцiях, то за визначенням Українського юридичного термiнологiчного словника семiнар - це форма групової роботи за участю запрошених, мета якої - обмiн iнформацiєю з певної теми. Конференцiя - це великi засiдання тривалiстю один чи кiлька днiв, присвяченi одному ключовому питанню або темi, подiленим на вужчi питання. Участь у семiнарах (конференцiях) передбачає отримання iнформацiйно-консультацiйних послуг на пiдставi укладеного договору з органiзатором семiнару (конференцiї).

Отже, якщо запрошеною стороною семiнару (конференцiї) та за умовами договору отримувачем iнформацiйно-консультацiйних послуг є юрособа (роботодавець), iнтереси якої представляє працiвник, то сума, сплачена юридичною особою (роботодавцем) за участь у семiнарi (конференцiї), не є доходом такого працiвника та об'єктом обкладання ПДФО.

Якщо за умовами договору запрошеною стороною та отримувачем iнформацiйно-консультацiйних послуг є працiвник, то суму, сплачену юридичною особою (роботодавцем) за участь у семiнарi (конференцiї) за такого працiвника, слiд розглядати як дохiд, одержаний таким працiвником у виглядi додаткового блага, який включається до складу загального мiсячного (рiчного) оподатковуваного доходу й оподатковується за ставкою 18%.

Завiдувач сектору, Ольга ЗАСIМОВА

"Праця i зарплата" №15 (1027), 19 квiтня 2017 р.

Джерело: Dominanta

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДФО»