• Посилання скопійовано

Компенсація за путівку від роботодавця оподатковується ПДФО та військовим збором

Все ближче літо, і все актуальніше питання, хто куди поїде відпочивати. А головне, за чий рахунок. Як оподатковується надана роботодавцем безоплатна путівка або компенсація її вартості працівнику, читайте у свіжому роз'ясненні від податківців

Компенсація за путівку від роботодавця оподатковується ПДФО та військовим збором

Компенсація вартості путівки - ПДФО та військовий збір

В індивідуальній консультації від 12.03.2018 р. №931/6/99-99-13-01-01-15/ІПК податківці наголошують: стаття 165 ПКУ, зокрема пп. 165.1.35 ПКУ, не визначає звільнення від оподаткування сум компенсації за путівки, які надаються його роботодавцем - платником податку. Отже, вартість наданої роботодавцем путівки (в 2018 році - в межах 18 615 грн) не оподатковується, а ось компенсація за придбану працівником путівку або кошти, надані на її придбання - так. 

Податківці наполягають: у разі проведення компенсації за придбану працівником путівку, суб'єкт господарювання під час нарахування (виплати) такого доходу зобов'язаний утримати, за рахунок фізичної особи, ПДФО та військовий збір і відобразити суми такого нарахованого (виплаченого) доходу в податковому розрахунку за формою №1ДФ за "126" ознакою доходу.

Відомості щодо сум утриманого військового збору відображаються в розділі II "Оподаткування процентів, виграшів (призів) у лотерею та військовий збір" податкового розрахунку за формою №1ДФ без зазначення відомостей про фізичну особу - платника податку, якій нараховані доходи, зокрема у формі додаткового блага.

 

Путівка, надана роботодавцем безоплатно або з частковою оплатою.

Цю ситуацію ми вже розглядали раніше (дивіться тут). У коментованому листі податківці повторюють своє попередне розяснення. 

Виходячи з умов пп. 165.1.35 ПКУ не підлягає оподаткуванню вартість путівки, якщо її сума не перевищує 18 615 грн (у 2018 році).

У разі, якщо розмір знижки на путівку, яку роботодавець надає своєму працівнику та/або члену його сім'ї першого ступеня споріднення, перевищує встановлений граничний розмір доходу, то податковий агент під час нарахування (виплати) такого доходу зобов'язаний, за рахунок платника податку, утримати ПДФО та військовий збір із загальної суми наданої знижки.

Але маємо одне уточенення - щодо порядку відображення путівки, наданої роботодавцем, у формі №1ДФ.

У попередньому коментарі ми писали: "У формі №1ДФ неоподаткована вартість путівки відображається з ознакою доходу «156». А оподаткована, яку податківці вважають додатковим благом, з ознакою доходу «126»". Це відповідає довіднику ознак доходів, затвердженому додатком 2 до Порядку № 4. 

Проте в коментованому листі податківці наполягають на іншому: в податковому розрахунку за формою №1ДФ вартість наданих згідно з пп. 165.1.35  ПКУ путівок, незалежно від їх розміру і способу оподаткування, відображається за "156" ознакою доходу. Отже, усю вартість наданої путівки, як оподаткованої, так і ні, слід відобразити одним рядком із однією ознакою доходу "156". 

Автор: Бикова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДФО»