• Посилання скопійовано

Компенсація комунальних послуг фізособі-позичкодавцю призведе до виникнення ПДФО та військового збору

Податківці наполягають на тому, що відшкодування фізичній особі-позичкодавцю комунальних послуг, якими скористався користувач (орендар), є оподаткованим доходом такої особи. Розглянемо, які аргументи вони при цьому наводять та як уникнути оподаткування в цьому випадку

Компенсація комунальних послуг фізособі-позичкодавцю призведе до виникнення ПДФО та військового збору

Податківці в індивідуальній консультації від 05.07.2018 р. №2994/6/99-99-13-02-03-15/ІПК розглянули оподаткування компенсації комунальних послуг підприємством фізичній особі у випадку укладання договору позички.

Нагадаємо, що згідно зі ст. 827 ЦКУ за договором позички одна сторона (позичкодавець) безоплатно передає або зобов'язується передати другій стороні (користувачеві) річ для користування протягом встановленого строку. Детальніше про договір позички читайте тут та тут.

За договором позички може передаватися у користування і нерухоме майно, наприклад, будівля, експлуатація якої прямо пов’язана зі споживанням житлово-комунальних послуг. 

Відповідно до Закону №1875 споживач (фізична чи юридична особа) зобов’язаний, зокрема, укласти договір на надання житлово-комунальних послуг та оплачувати ці послуги у встановлені таким договором строки. 

Якщо користувач  не уклав договір на надання житлово-комунальних послуг з постачальником таких послуг, то фактичним отримувачем таких послуг вважається позичкодавець. Саме він, згідно з укладеним ним договором на надання житлово-комунальних послуг, оплачує і ті послуги, які фактично отримав сам, і ті, якими скористався користувач. 

Але договір позички може передбачати обов’язок користувача відшкодувати таку оплату за спожиті ним комунальні послуги. Як правило, це відбувається на підставі звіту позичкодавця, до якого додаються копії документів, що підтверджують понесені витрати (розрахункові документи, акти наданих послуг тощо).  Але сторони договору можуть самостійно узгодити перелік документів, за якими здійснюватиметься таке відшкодування. 

 

ПДФО та військовий збір

Податківці зазначають, що отримане відшкодування вартості спожитих комунальних платежів розглядається як дохід. Якщо одержувач такого доходу є звичайною фізособою, то цей дохід податківці вважають додатковим благом. Тому, за роз’ясненням, наведеним у коментованому листі,  сума такої компенсації оподатковується ПДФО та військовим збором на загальних підставах. І якщо користувач є суб’єктом господарювання, він виступає податковим агентом щодо такої фізособи. 

На думку автора, навіть якщо сплата комунальних платежів здійснюється користувачем самостійно і напряму постачальникам житлово-комунальних послуг, але договір на надання таких послуг з таким платником не укладено, то сплачені суми податківці також будуть вважати доходом позикодавця. Адже сплата в цьому випадку йтиме за нього, для виконання його обов’язків, передбачених договором, укладених комунальниками із ним.  

Зверніть увагу:  до договору позички застосовуються положення глави 58 ЦКУ. Таким чином, можна б було очікувати, що зазначене вище може стосуватись як договору позички, так і договору оренди нерухомого майна у фізичної особи.

Але, ні. Щодо договору оренди у податківців трохи інша думка. Зокрема, якщо така компенсація передбачена договором оренди, то податківці вважають її складовою орендної плати. Тобто теж оподаткованим доходом, але не додатковим благом.   

Додаткове благо виникатиме у фізособи-орендодавця у випадку, якщо така компенсація передбачена окремим договором, укладеним із орендарем. Або якщо така компенсація взагалі не передбачена жодним договором – головним критерієм тут є відсутність обов’язку такої компенсації в договорі оренди. Ми про це писали тут>>

Яким чином користувач (орендар) і позичкодавець (орендодавець) можуть уникнути виникнення доходу і оподаткування? В даному випадку єдиним варіантом є укладання договору про надання комунальних послуг між користувачем і надавачем таких послуг та  самостійна сплата таких послуг безпосередньо на рахунок їх надавача.

 

Податок на прибуток

Відповідно до пп. 134.1.1 ПКУ, об’єкт оподаткування податком на прибуток визначається шляхом коригування (збільшення або зменшення) фінансового результату до оподаткування (прибутку або збитку), визначеного у фінансовій звітності підприємства відповідно до НП(С)БО або МСФЗ, на різниці, які виникають відповідно до положень ПКУ.

Як зазначають податківці у коментованій консультації, ПКУ не передбачено коригування фінансового результату до оподаткування на різниці в сумі витрат зі сплати спожитих житлово-комунальних послуг при безоплатному користування юридичною особою нерухомим майном. 

Такі операції відображаються в обліку згідно з правилами бухгалтерського обліку при формуванні фінансового результату до оподаткування. А про наслідки договору позички для "єдинника" читайте тут.

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДФО»