• Посилання скопійовано

Кабмін вніс зміни до Порядку електронного адміністрування ПДВ

Ці зміни стосуються розрахунків платника ПДВ з погашення заборгованості з різниці в тарифах на теплову енергію, опалення та постачання гарячої води та послуг з водопостачання

Кабмін вніс зміни до Порядку електронного адміністрування ПДВ

Відповідно до постанови КМУ від 18.11.2015 р. №967 пункт 9 Порядку адміністрування ПДВ доповнено положеннями, які стосуються розрахунків платника ПДВ з погашення заборгованості з різниці в тарифах на:

  • теплову енергію;
  • опалення та постачання гарячої води;
  • послуги з централізованого водопостачання, водовідведення, що вироблялися, транспортувалися та постачалися населенню та/або іншим підприємствам централізованого питного водопостачання та водовідведення, які надають населенню послуги з централізованого водопостачання та водовідведення.

Як всім відомо, ця різниця виникає у зв'язку з невідповідністю фактичної вартості та встановлених тарифів. Фінансує таку різницю державний бюджет, за рахунок субвенції місцевим бюджетам, з подальшим спрямуванням таких коштів на зменшення заборгованості комунальника перед бюджетом з ПДВ. Крім того, як зазначено в постанові № 967,  на суму такого зменшення заборгованості збільшується і значення показника „поповнення електронного рахунку в СЕА”. Ось як це відбувається.

Постановою визначено, що інформація про проведення таких розрахунків з ПДВ (тобто, отримання субвенції з державного бюджету) надається Казначейством до ДФС у розрізі платників ПДВ не пізніше наступного робочого дня з дати проведення таких розрахунків. 

На підставі цієї інформації ДФС формує та не пізніше наступного робочого дня з дати її отримання надсилає Казначейству коригуючі реєстри у межах залишку узгоджених ПЗ платника ПДВ, не сплачених до бюджету, строк сплати за якими настав. Сума в коригуючих реєстрах не має бути більше суми проведених розрахунків (отриманого з державного бюджету фінансування).

Далі у день отримання коригуючих реєстрів Казначейство зменшує залишок узгоджених ПЗ платника ПДВ та повідомляє про це ДФС (тобто, перераховує суми одержаних субвенцій на відповідні рахунки місцевих бюджетів).

ДФС на підставі інформації про зменшення залишку узгоджених ПЗ з ПДВ, не сплачених до бюджету, строк сплати за якими настав, не пізніше наступного робочого дня з дати отримання такої інформації має збільшити суму поповнення електронного рахунка такого платника ПДВ на суму такого зменшення.

Автор: Русанова Ганна

На підставі: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»