• Посилання скопійовано

Як здійснюється повернення зайво зарахованих коштів з електронного на поточний рахунок

Податківці нагадали порядок перерахування зайво зарахованих коштів з електронного рахунку платника та роз'яснили окремі питання заповнення додатка Д4 до декларації з ПДВ

Як здійснюється повернення зайво зарахованих коштів з електронного на поточний рахунок

ДФС у м. Києві у листі від 23.12.2015 р. №19463/10/26-15-15-01-18 нагадує: якщо на дату подання декларації сума коштів на рахунку у СЕА ПДВ перевищує суму, що підлягає перерахуванню до бюджету відповідно до поданої декларації, платник податку має право подати до контролюючого органу у складі такої декларації заяву, відповідно до якої такі кошти підлягають перерахуванню:

  •  або до бюджету в рахунок сплати податкових зобов'язань з податку;
  • або на поточний рахунок такого платника податку, реквізити якого платник зазначає в заяві, у сумі залишку коштів, що перевищує суму податкового боргу з податку та суму узгоджених податкових зобов'язань з податку.

При цьому, перерахування коштів на поточний рахунок платника може здійснюватися у разі відсутності перевищення суми податку, зазначеної у виданих податкових накладних, складених у звітному періоді та зареєстрованих у ЄРПН, над сумою податкових зобов'язань з податку за операціями з постачання товарів/послуг, задекларованих у звітності з ПДВ у цьому звітному періоді.

Крім цього, на суму податку, що відповідно до заяви підлягає перерахуванню до бюджету або на поточний рахунок платника, на момент подання заяви зменшується значення суми податку шляхом зменшення на таку суму показника загальної суми поповнення рахунку в СЕА ПДВ з поточного рахунку платника (SПопРах).

Для відповідного перерахування таких коштів ДФС надсилає органу Держказначейства, в якому відкриті рахунки платників у СЕА ПДВ, реєстр, в якому зазначаються:

  • назва платника,
  • податковий номер та індивідуальний податковий номер платника,
  • сума податку, що підлягає перерахуванню до бюджету/на поточний рахунок та реквізити поточного рахунку платника (у випадку подання заяви платника на повернення коштів на такий рахунок).

На підставі такого реєстру Казначейство протягом п'яти робочих днів після граничного терміну, встановленого ПКУ для самостійної сплати платником сум податкових зобов'язань, здійснює таке перерахування до бюджету/на поточний рахунок платника податку.

Якщо платник податку виявив бажання зайво зараховані кошти на електронний рахунок перерахувати до бюджету або на поточний рахунок, то він зобов’язаний заповнити та подати у складі декларації з ПДВ Заяву про повернення суми бюджетного відшкодування та/або суми коштів на рахунку в СЕА платника податку, що перевищує суму, яка підлягає перерахуванню до бюджету (Д4) (далі – додаток (Д4)).

В такому випадку у додатку (Д4) платник податку зобов’язаний заповнити таблицю про відомості щодо суми коштів на рахунку в СЕА, що перевищує суму, яка підлягає перерахуванню до бюджету (далі – таблиця про відомості).

Всі графи таблиці про відомості підлягають обов’язковому заповненню, незалежно від того, який напрямок перерахування коштів вказаний платником у текстовій частині під таблицею про відомості додатка (Д4).

Сума коштів на електронному рахунку платника, що може бути перерахована платнику на поточний рахунок, зазначається у графі 5 таблиці про відомості та визначається як різниця граф 1,2 та 3 (гр.1 – гр.2 – гр.3).

У спеціальному полі під таблицею про відомості платник податку вказує відповідну суму прописом та цифрою та одночасно в обов’язковому порядку вказує реквізити власного поточного рахунку, на який він бажає отримати вказані кошти. При цьому, така сума не може перевищувати показник графи 5 таблиці про відомості.

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»