• Посилання скопійовано

Особливості віднесення ПДВ до податкового кредиту у 2016 році

На практиці у бухгалтерів часто виникають питання щодо правомірносты віднесення сум ПДВ до податкового кредиту у різних випадках. Розглянемо особливості формування податкового кредиту з ПДВ в 2016 році

Особливості віднесення ПДВ до податкового кредиту у 2016 році

Як і в 2015 році, у 2016 році згідно з п. 201.1 ПКУ на дату виникнення податкових зобов'язань платник ПДВ зобов'язаний скласти податкову накладну в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації, електронного підпису уповноваженої платником особи та зареєструвати її в ЄРПН протягом 15 календарних днів, наступних за датою виникнення податкових зобов'язань.

Поки ще форма податкової накладної  та Порядок її заповнення залишаються без змін (затверджені наказом Мінфіну від 22.09.2014 р. № 957).

Згідно з п. 3 Порядку усі графи податкової накладної, що мають вартісні показники, заповнюються в гривнях з копійками. При цьому у клітинках податкової накладної, які не підлягають заповненню, нулі, прочерки та інші знаки чи символи не проставляються (абз. 30 п. 15 Порядку).

Податкова накладна, складена та зареєстрована в ЄРПН постачальником є для покупця товарів/послуг підставою для нарахування сум ПДВ, що відносяться до податкового кредиту (абз. 2 п. 201.10 ПКУ).

При цьому незмінною залишилася норма п. 198.6 ПКУ. Відповідно до неї до податкового кредиту не відносяться суми ПДВ, сплаченого (нарахованого) у зв'язку з придбанням товарів/послуг, якщо вони не підтверджені:

  • зареєстрованими в ЄРПН податковими накладними/розрахунками коригування до таких податкових накладних;
  • митними деклараціями;
  • транспортним квитком, готельним рахунком або рахунком, який виставляється платнику податку за послуги зв'язку, інші послуги. При цьому такі документи мають містити загальну суму платежу, суму ПДВ та податковий номер продавця, крім тих, форма яких встановлена міжнародними стандартами; 
  • касовими чеками, які містять суму отриманих товарів/послуг, загальну суму нарахованого ПДВ (з визначенням фіскального номера та податкового номера постачальника). При цьому з метою такого нарахування загальна сума отриманих товарів/послуг не може перевищувати 200 грн. за день (без урахування ПДВ); 
  • бухгалтерською довідкою, яку складено відповідно до п. 36 підрозд. 2 розд. XX ПКУ.

Деякі питання щодо віднесення сум ПДВ до податкового кредиту розглянуто податківцями у листі від 11.01.2016 р. №199/10/26-15-11-01-18.

Не слід забувати про норму нового абз. 19 п. 201. 10 ПКУ, відповідно до якої податкова накладна з помилками в обов’язкових реквізитах (крім коду товару згідно з УКТ ЗЕД), які не заважають ідентифікувати здійснену операцію, її зміст (товар/послугу, що постачаються), період, сторони та суму податкових зобов’язань, є підставою для віднесення покупцем сум ПДВ до податкового кредиту. Про це податківці також повідомляли в інформаційно-довідковому ресурсі "ЗІР">>>

Тож за податковими накладними з такими помилками, які складені (датовані) з 01.01.2016 р. та зареєстровані у ЄРПН, суми ПДВ можна відносити до податкового кредиту одразу без очікування виправлення помилок через складання розрахунку коригування.

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»