• Посилання скопійовано

Зменшення податкового кредиту не залежить від факту отримання розрахунку коригування

Чи повинен покупець – платник ПДВ самостійно зменшити податковий кредит у разі відмови постачальником надати розрахунок коригування при поверненні йому товарів/послуг або поверненні покупцю попередньої оплати?

Зменшення податкового кредиту не залежить від факту отримання розрахунку коригування

ДФСУ в загальнодоступному інформаційно-довідковому ресурсі "ЗІР" (категорія 107.01) зазначила, що постачальник має право зменшити суму податкових зобов’язань лише після реєстрації в ЄРПН розрахунку коригування до податкової накладної.        

Водночас, якщо продавець відмовляється скласти розрахунок коригування до податкової накладної, платник податку – покупець повинен врахувати норми ПКУ щодо загальних правил формування податкового кредиту. А саме: податковий кредит звітного періоду визначається виходячи з договірної (контрактної) вартості товарів/послуг та складається з сум податків, нарахованих (сплачених) платником податку за ставкою, встановленою п. 193.1 ПКУ, протягом такого звітного періоду у зв’язку з:        

  • придбанням або виготовленням товарів (у тому числі при їх імпорті) та послуг;  
  • придбанням (будівництвом, спорудженням) основних фондів (основних засобів, у тому числі інших необоротних матеріальних активів та незавершених капітальних інвестицій у необоротні капітальні активи), у тому числі при їх імпорті.        

Отже, у випадку повернення покупцем-платником ПДВ товарів/послуг постачальнику, або при поверненні постачальником покупцю суми попередньої оплати за товари/послуги, придбання товарів/послуг фактично не відбувається, а тому такий покупець-платник ПДВ має здійснити коригування сум податкового кредиту, сформованого при придбанні товарів/послуг, за результатами податкового періоду, в якому відбулося таке повернення.        

Коригування податкового кредиту здійснюється незалежно від факту отримання розрахунку коригування до податкової накладної.

Джерело: Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»