• Посилання скопійовано

Основні зміни в оподаткуванні ПДВ з 1 січня 2016 року: чергове роз'яснення ДФСУ

Зокрема, податківці нагадали про зміни у реєстрації платників ПДВ, у базі оподаткування, а також окремо зупинились на питанні податкових пільг

Основні зміни в оподаткуванні ПДВ з 1 січня 2016 року: чергове роз'яснення ДФСУ

ДФСУ у листі від 08.02.2016 р. №4149/7/99-99-19-03-02-17 нагадало основні зміни в частині застосування норм щодо оподаткування ПДВ:

1. Випадки анулювання реєстрації платників податку на додану вартість

Законом № 909 скорочено перелік підстав для анулювання реєстрації платника податку. Так, з 1 січня 2016 року не може бути анульована реєстрація платника ПДВ виключно у зв’язку з тим, що в ЄДР наявний запис про відсутність юридичної особи або фізичної особи за її місцезнаходженням (місцем проживання) або запис про відсутність підтвердження відомостей про юридичну особу.

2. База оподаткування

З 1 січня 2016 року база оподаткування операцій з постачання самостійно виготовлених товарів/послуг не може бути нижче звичайних цін. До цього часу база оподаткування операцій з постачання таких товарів/послуг визначалася не нижче їх собівартості.

3. Оподаткування банківськими установами операцій з реалізації майна, набутого ними у власність

Встановлюються спеціальні правила визначення бази оподаткування для операцій з постачання (продажу, відчуження іншим способом) банками та іншими фінансовими установами майна, набутого ними у власність внаслідок звернення стягнення на таке майно. Для таких операцій базою оподаткування є позитивна різниця між ціною постачання та ціною придбання такого майна.

Ціна придбання визначається як вартість майна, за якою таке майно набуте у власність. У разі придбання такого майна у платника податку ціна придбання визначається з урахуванням податку на додану вартість.

Крім того, звільняються від оподаткування операції банків та інших фінансових установ з постачання майна, набутого ними у власність внаслідок звернення стягнення на таке майно. Звільнення від оподаткування стосується тієї частини вартості майна, за якою воно було набуте у власність в рахунок погашення зобов'язань за договором кредиту (позики).

Окремий порядок формування податкового кредиту для банківських установ скасовано. З 1 січня 2016 року формування податкового кредиту банківськими установами при отриманні права власності на заставне майно здійснюється у загальновстановленому порядку.

4. Скасування старих та запровадження нових податкових пільг

Міжнародна технічна допомога

Деталізовано порядок звільнення від оподаткування міжнародної технічної допомоги. Так, з 1 січня 2016 року звільняються від оподаткування операції із:

  • постачання товарів та послуг на митній території України та ввезення на митну територію України товарів як міжнародної технічної допомоги, яка надається відповідно до міжнародних договорів України, згода на обов'язковість яких надана у встановленому законодавством порядку;
  • постачання товарів та послуг на митній території України та ввезення на митну територію України товарів, що фінансуються за рахунок міжнародної технічної допомоги, яка надається відповідно до міжнародних договорів України, згода на обов'язковість яких надана у встановленому законодавством порядку;
  • ввезення на митну територію України майна як гуманітарної допомоги, наданої згідно з нормами Закону України "Про гуманітарну допомогу".

При цьому, якщо придбані та/або виготовлені товари/послуги, необоротні активи частково використовуються в оподатковуваних операціях, а частково в операціях, звільнення від оподаткування, то до таких операцій не застосовуються правила щодо нарахування та перерахунку податкових зобов’язань, встановлені статтею 199 ПКУ.

Постачання зернових та технічних культур

Виключено норми ПКУ, якими до 1 січня 2016 року встановлювався режим звільнення від оподаткування операцій з постачання на митній території України зернових культур товарних позицій 1001 - 1008 згідно з УКТ ЗЕД та технічних культур товарних позицій 1205 і 1206 00 згідно з УКТ ЗЕД, а також операцій з вивезення таких культур в митному режимі експорту.

З 1 січня 2016 року на ці операції поширюються загальні правила оподаткування:

  • при постачанні зернових та технічних культур на митній території України - ставка податку 20%;
  • при їх вивезенні за межі митної території України, незалежно від того, чи були зернові та технічні культури придбані з ПДВ, чи із застосуванням пільги з оподаткування, - 0%.

База оподаткування при здійсненні таких операцій визначається за загальновстановленими правилами.

Кінематографія

До 1 січня 2017 року продовжено режим звільнення від оподаткування ПДВ операцій з постачання національних фільмів, визначених Законом України "Про кінематографію", виробниками, демонстраторами та розповсюджувачами національних фільмів, а також постачання робіт та послуг з виробництва, у тому числі тиражування, національних фільмів та іноземних фільмів, дубльованих, озвучених, субтитрованих державною мовою на території України, а також постачання робіт та послуг з дублювання, озвучення та/або субтитрування державною мовою іноземних фільмів на території України.

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»