• Посилання скопійовано

ДФСУ роз'яснила нюанси оподаткування ПДВ операцій з постачання вживаних авто

При реалізації фізособою вживаного автомобіля платнику ПДВ його ціна визначається не нижче від оціночної вартості

ДФСУ роз'яснила нюанси оподаткування ПДВ операцій з постачання вживаних авто

ДФСУ у листі від 17.03.2016 р. №5873/6/99-99-19-03-02-15 роз'яснила:

1) легковий автомобіль буде вважатися вживаним товаром, якщо він:

  • або був у користуванні не менше 1 року (незалежно від наявного пробігу),
  • або реєструється в Україні відповідно до законодавства не вперше та при цьому має загальний наземний пробіг більше 6000 кілометрів (незалежно від терміну користування до 1 року або більше 1 року).

2) Для визначення товарів однорідними (подібними) враховуються такі ознаки:

  • якість та ділова репутація на ринку;
  • наявність торговельної марки;
  • країна виробництва (походження);
  • виробник;
  • рік виробництва;
  • новий чи вживаний;
  • термін придатності..

Так, два легкових автомобілі однієї торгової марки, однієї моделі, але виготовлені у різних роках, не будуть вважатися однорідними товарами.

3) При реалізації фізичною особою вживаного транспортного засобу платнику ПДВ, який здійснює діяльність з постачання однорідних вживаних транспортних засобів, у межах договору, що передбачає передання права власності на такий транспортний засіб від фізичної особи до платника ПДВ, ціна такого транспортного засобу визначається не нижче його оціночної вартості, розрахованої суб’єктом оціночної діяльності, уповноваженим здійснювати оцінку.

4) Оціночна вартість транспортного засобу розраховується суб’єктом оціночної діяльності, уповноваженим здійснювати оцінку. Та розрахунок такої вартості суб’єктом оціночної діяльності є обов’язковим лише при реалізації вживаного транспортного засобу платнику ПДВ фізичною особою.

****

Нагадаємо, що 12 квітня Рада прийняла закони про стимулювання розвитку ринку б/в товарів. Також в проекті пропонується тимчасово, з 1 січня 2016 року до 31 грудня 2017 року, знизити ставки акцизного збору на транспортні засоби, що були у використанні.

Автор: «Дебет-Кредит»

На підставі: Державна фіскальна служба України

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»