• Посилання скопійовано

Формування податкового кредиту за «старими» податковими накладними

Як краще документально оформити користування податковим кредитом за податковими накладними, складеними та зареєстрованими у минулих звітних періодах?

Формування податкового кредиту за «старими» податковими накладними

Як відомо, сплачуючи податки, вітчизняні госпсуб’єкти вимушені оптимізувати їх суму: з одного боку, вони борються за те, щоб сплатити податків поменше, з іншого – не допустити формування від’ємного об’єкту оподаткування або від’ємної суми податку, як це і відбувається у випадку з ПДВ. 

Тож часто навіть маючи «на руках» складені та зареєстровані в ЄРПН податкові накладні від постачальників, платники податку-покупці не поспішають скористатися правом на податковий кредит за ними. Вони обраховують, в якому звітному періоді це зробити вигідніше! 

Тож як краще документально оформити користування податковим кредитом за податковими накладними, складеними та зареєстрованими у минулих звітних періодах? 

Нагадаємо загальні правила (згідно з ПКУ та роз'ясненнями податківців): 

  • податковий кредит має бути підтверджено податковою накладною, складеною в електронному вигляді і зареєстрованою в ЄРПН;
  • податкова накладна, що містить помилки в обов’язкових реквізитах (крім коду товару згідно з УКТ ЗЕД), які не заважають ідентифікувати здійснену операцію, її зміст (товар/послугу, що постачаються), період, сторони та суму податкових зобов'язань, є підставою для віднесення покупцем сум податку до податкового кредиту;
  • на реєстрацію податкової накладної продавцю дається усього 15 календарних днів після дати її складання. Якщо податкова накладна не зареєстрована або зареєстрована невчасно, негативні наслідки є не тільки в продавця, а й в покупця-платника ПДВ. Оскільки продавець сплачує до бюджету штрафи, а покупець до дати реєстрації податкової накладної в ЄРПН не має права на податковий кредит;
  • податковий кредит може бути сформовано як за рахунок «свіжих» податкових накладних, тобто, складених у поточному звітному періоді та своєчасно зареєстрованих в ЄРПН, так і за рахунок «старих» податкових накладних. При цьому причин, чому податковий кредит формується за рахунок «старих» податкових накладних, може бути дві – або податкова накладна була несвоєчасно зареєстрована, або покупець не скористався правом на податковий кредит у періоді її складання;
  • скористатися правом на податковий кредит за «старою» податковою накладною покупець може протягом 365 календарних днів після дати її складання. Але якщо податкова накладна була зареєстрована із запізненням, то таке право виникає в покупця не від дати її складання, а від дати її фактичної реєстрації в ЄРПН. Тоді закінчується таке право також після спливу 365 календарних днів після дати її складання  (тобто строк користування правом на податковий кредит в цьому випадку не подовжується). 

Щодо відображення податкових накладних в декларації з ПДВ (тобто, фактичного користування податковим кредитом). 

Ше кілька років тому треба було документально доводити, що покупець, який не скористався правом на податковий кредит за податковою накладною, зробив це через те, що продавець несвоєчасно надав йому відповідні документи. Ось ці збирання конвертів із розгляданням під лупою дати на поштовому штемпелі, пам’ятаєте?   

Однак з переведенням документообігу з ПДВ на електронний формат, це залишилися в минулому. Тепер навіть надсилати податкові накладні продавець покупцю не зобов’язаний. Хто не звернув уваги, подивіться уважно на поточну редакцію п. 201.1 ПКУ. Продавець зобов’язаний податкову накладну скласти. А вже покупець, відповідно до п. 201.10 ПКУ, може звернутися до ЄРПН із запитом, і отримати звідти зареєстровану податкову накладну. І всі ці операції, звісно, чітко фіксуються в часі відповідним програмним забезпеченням, не кажучи про квитанції. 

Отже, говорити на сьогодні, що покупець не отримав податкову накладну, яка була складена і зареєстрована, через те, що продавець її вчасно не надіслав, не можна. То яку ж причину покупець має висувати, щоб пояснити, чому він не скористався за певною податковою накладною правом на податковий кредит в місяці її складання? Тим більше, що наразі податківці наполягають на тому, що податковий кредит це вже не право платника податку, а, скоріше, його обов’язок (посилаючись на п. 198.1-198.2 ПКУ)? Жодної. І про це свідчать останні листи ДФСУ. 

Раніше була ще одна проблема: іноді податківці вимагали, навіть за умов запізнення в отриманні податкових накладних, відображати їх у складі податкового кредиту шляхом подання уточнюючих розрахунків до декларацій з ПДВ за той період, коли такі податкові накладні було складено. 

Але тепер цього робити не потрібно – ні доводити, ні уточнювати! Відображення «старих» податкових накладних в поточній декларації з ПДВ  - це абсолютно легальне право покупців. І зараз з цим погоджуються самі податківці (лист ДФСУ від 13.04.2016 р. №8193/6/99-99-19-03-02-15). 

У листі №8193/6/99-99-19-03-02-15 податківці зауважують, що належним чином складена та зареєстрована в ЄРПН податкова накладна та/або розрахунок коригування до неї, які не були включені до складу податкового кредиту в податковому періоді їх складання та з дати складання яких не минуло 365 днів, можуть бути включені до складу податкового кредиту в наступних звітних (податкових) періодах протягом 365 календарних днів з дати їх складання шляхом відображення сум податку в розділі II "Податковий кредит" декларації з ПДВ.

Автор: Бикова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»