• Посилання скопійовано

Нюанси коригування ПДВ у разі реорганізації підприємтсва

ДФСУ роз'яснила порядок складання платником податку, якого було реорганізовано шляхом приєднання до іншого платника податку, розрахунку коригування до накладної, складеної до початку реорганізації

Нюанси коригування ПДВ у разі реорганізації підприємтсва

ДФС у листі від 11.04.2016 р. №7964/6/99-99-19-03-02-15 зазначила, що для платника ПДВ, що реорганізується, ПКУ визначені особливості щодо процедури анулювання реєстрації його як платника ПДВ та визначення податкових зобов'язань з ПДВ.

Так, особа, утворена в результаті реорганізації платника податку (крім особи, утвореної шляхом перетворення), реєструється платником податку як інша новоутворена особа, у тому числі у разі, коли до такої особи перейшли обов'язки зі сплати податку у зв'язку з розподілом податкових зобов'язань чи податкового боргу.

Реєстрація діє до дати анулювання реєстрації платника податку, яка проводиться шляхом виключення з реєстру платників податку і відбувається у разі якщо особа, зареєстрована як платник податку, прийняла рішення про припинення та затвердила ліквідаційний баланс, передавальний акт або розподільчий баланс за умови сплати суми податкових зобов'язань із податку.

Отже, платник ПДВ, що реорганізується шляхом приєднання до іншого платника податку, підлягає анулюванню реєстрації як платника ПДВ. При цьому у такого платника ПДВ не відбувається нарахування ПДВ та коригування податкового кредиту.

Оскільки при реорганізації платника податку шляхом приєднання відбувається анулювання реєстрації платником ПДВ, то у платника податку (правонаступник) відсутні підстави для складання розрахунку коригування до податкової накладної, складеної платником податку, у тому числі у випадку зміни суми компенсації вартості поставлених товарів/послуг.

Водночас, якщо після такої реорганізації відбувається збільшення суми компенсації вартості поставлених платником податку товарів/послуг, то платник податку як правонаступник на дату такого збільшення складає нову податкову накладну на суму такого збільшення.

Новини на тему:

 - Реорганізація підприємства: нюанси нарахування лікарняних;

 - Реорганізація підприємства: ПДВ-наслідки

Автор: «Дебет-Кредит»

На підставі: Державна фіскальна служба України

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»