• Посилання скопійовано

Продаж майнових сертифікатів: що з ПДВ?

ДФС у Вінницькій області розглянула питання щодо виникнення податкових зобов’язань з ПДВ при продажу майнових сертифікатів

Продаж майнових сертифікатів: що з ПДВ?

ДФС у Вінницькій області у листі від 09.06.2016 р. №1023/10/02-32-12-01  нагадує, що постачання товарів - будь-яка передача права на розпоряджання товарами як власник, у тому числі продаж, обмін чи дарування такого товару, а також постачання товарів за рішенням суду.

Термін «майновий пай» згідно з постановою КМУ від 28.02.2001 р. №177 - це частка майна члена підприємства у пайовому фонді, виражена в грошовій формі та у відсотках розміру пайового фонду.

Майновий пай члена підприємства документально підтверджується Свідоцтвом про право власності на майновий пай члена підприємства (майновим сертифікатом), яке видається сільською, селищною або міською радою.

Водночас корпоративні права - це права особи, частка якої визначається у статутному фонді (майні) господарської організації, що включають правомочності на участь цієї особи в управлінні господарською організацією, отримання певної частки прибутку (дивідендів) цієї організації та активів у разі ліквідації останньої відповідно до закону, а також інші правомочності, передбачені законом та статутними документами.

Отже, зміст прав особи, який засвідчує майновий сертифікат, є тотожнім змісту корпоративних прав.

Крім того, майновий сертифікат  підпадає під визначення терміну цінні папери. Таким чином, операція з продажу за кошти юридичною особою корпоративних прав, виражених в формі цінних паперів є об’єктом оподаткування ПДВ.

Операції з продажу майнових часток паїв відповідають визначенню постачання товарів, а тому будуть об’єктом оподаткування ПДВ відповідно до пункту 185.1 ПКУ.

Автор: «Дебет-Кредит»

На підставі: ДФС у Вінницькій області

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»