• Посилання скопійовано

Доля ПДВ при експорті товарів за ціною нижче їх придбання – нова позиція ДФС

Податківці розповіли про нарахування ПДВ при експорті товарів за ціною нижче їх придбання. З’ясуємо, чи змінилася їх позиція з цього приводу порівняно з консультаціями, які надавалися раніше

Доля ПДВ при експорті товарів за ціною нижче їх придбання – нова позиція ДФС

Коментар до листа ДФСУ від 05.05.2017 р. №87/6/99-99-15-03-02-15

Протягом минулого року податківці вважали, що на суму різниці між вартістю експортованого товару та вартістю придбання такого товару платник ПДВ мав нараховувати ПДВ за ставкою 20% та складати податкову накладну з типом причини 15. Детальніше про це можна прочитати тут>>

Ми з цим порядком оподаткування не погоджувались, оскільки відповідно до пп. «а» пп. 195.1.1 ПКУ експорт товарів оподатковується ПДВ за ставкою 0% незалежно від ціни їх продажу. 

Але податківці тоді вважали, що з метою оподаткування ПДВ такий експортер насправді здійснює одночасно дві операції – одну по експорту, в межах договірної вартості якого і має застосовуватися ставка 0%, другу по поставці товару за ціною нижче вартості придбання. І ось до цієї операції, в межах різниці між договірною вартістю експорту та вартістю придбання, має застосовуватися ставка 20%.  

У коментованому листі податківці зазначили ті ж норми ПКУ, на які спиралися у попередніх своїх роз’ясненнях. Але цього разу вони проаналізували судову практику з цього питання. 

Які саме судові рішення було обрано для аналізу у листі - не зазначено. Але вони були не на користь ДФС. І, з огляду них, податківці змінили свою позицію.

За висновками судових рішень до операції із вивезення товарів за межі митної території України в митному режимі експорту застосовується нульова ставка, незалежно від співвідношення ціни придбання товарів та фактичної ціни їх вивезення за межі митної території України у митному режимі експорту.

Несподівано для всіх з цими висновками податківці у коментованому листі вирішили згодитися. Тому відтепер обережним експортерам-платникам ПДВ не потрібно буде нараховувати ПДВ за ставкою 20% на суму різниці між ціною придбання таких товарів та фактичною ціною їх експорту.

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»