• Посилання скопійовано

Доля ПДВ при зменшенні корисності активів

Податківці зазначають, що зменшення корисності активу не підпадає під визначення операції з постачання товарів/послуг, а тому така операціє не є об'єктом оподаткування ПДВ

Доля ПДВ при зменшенні корисності активів

ДФСУ у листі від 12.06.2017 р. №579/6/99-99-15-03-02-15/ІПК нагадали, що є постачанням товарів відповідно до пп. 14.1.191 ПКУ. Ним є  будь-яка передача права на розпоряджання товарами як власник, у тому числі продаж, обмін чи дарування такого товару, а також постачання товарів за рішенням суду.

Цією ж нормою встановлено, що не підпадає під визначення постачання.  Ними є випадки, коли основні виробничі засоби або невиробничі засоби ліквідуються у зв’язку з їх знищенням або зруйнуванням внаслідок дії обставин непереборної сили, а також в інших випадках, коли така ліквідація здійснюється без згоди платника податку, у тому числі в разі викрадення необоротних активів, або коли платник податку надає контролюючому органу відповідний документ про знищення, розібрання або перетворення необоротних активів в інший спосіб, внаслідок чого необоротний актив не може використовуватися за первісним призначенням.

Також податківці  навели визначення постачання послуг відповідно до п. 14.1.185 ПКУ. Постачанням послуг є будь-яка операція, що не є постачанням товарів, чи інша операція з передачі права на об'єкти права інтелектуальної власності та інші нематеріальні активи чи надання інших майнових прав стосовно таких об'єктів права інтелектуальної власності, а також надання послуг, що споживаються в процесі вчинення певної дії або провадження певної діяльності.

Враховуючи зазначене вище, податківці у своєму роз'ясненні стверджують: зменшення корисності активу (зменшення балансової вартості активу) не підпадає під визначення операції з постачання товарів/послуг, а тому зазначена операція не є об'єктом оподаткування ПДВ.

 

Від редакції

Інші можливі наслідки в оподаткуванні ПДВ  при проведенні уцінки товарів

Тож саме при проведенні уцінки товарів у платника ПДВ не виникає об'єкта оподактування ПДВ.

Але при поставці таких товарів у подальшому продавцю слід буде дотримуватися норм другого абзацу п. 188.1 ПКУ. За ним базою оподаткування ПДВ є договірна ціна, але така база:  

  • для товарів - не може бути нижчою за ціну придбання;
  • для власної продукції - не може бути нижчою за звичайну ціну. 

Якщо у подальшому уцінені товари будуть списані, то у платника ПДВ виникне обов'язок нарахувати ПДВ за п. 198.5 ПКУ

Це відбувається у зв'язку з тим, що списання товарів/власної продукції через втрату якісних характеристик розглядається як використання їх за межами господарської діяльності платника податку.

Читайте також:

Аналітика від Дт-Кт: облік товарів неналежної якості>>>

Автор: «Дебет-Кредит»

На підставі: ДФСУ

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»