• Посилання скопійовано

Критерії блокування реєстрації податкових накладних та розрахунків коригування буде змінено

ДФСУ на своєму офіційному сайті опублікувала проект наказу Мінфіну "Про внесення змін до наказу Міністерства фінансів України від 13 червня 2017 року № 567". Нагадаємо, що цим наказом затверджено критерії для проведення блокування реєстрації ПН та РК в ЄРПН. Проаналізуємо, що саме буде змінено

Критерії блокування реєстрації податкових накладних та розрахунків коригування буде змінено

Зміни у критерії блокування реєстрації ПН та РК 

Зміни стосуються тільки одного критерію для проведення моніторингу. 

Зараз цей критерій має три складові: 

  • обсяг постачання товару/послуги, зазначений у податковій накладній, у 1,5 раза більший за величину, що дорівнює залишку різниці обсягу постачання такого товару/послуг, зазначеного у податкових накладних/ розрахунках коригування, зареєстрованих з 01 січня 2017 року в ЄРПН, та обсягу придбання на митній території України та/або ввезення на митну територію України відповідного товару, зазначеного з 01 січня 2017 року в отриманих податкових накладних/розрахунках коригування, зареєстрованих в ЄРПН, та митних деклараціях; 
  • переважання в такому залишку товарів з кодами згідно з УКТ ЗЕД, які визначаються ДФС (більше 75% загального такого залишку). Переглянути перелік кодів таких товарів можна тут ; 
  • перевищення суми ПДВ у ПН поточного місяця над середньомісячною сумою ЄСВ та податків і зборів (крім ПДВ, сплаченої при ввезенні товарів на митну територію України), сплачених за останні 12 місяців.

 При одночасному виконанні всіх цих умов ПН/РК підлягає блокуванню

 

 Податківці пропонують викласти цей критерій в новій редакції:

  • обсяг постачання товару/послуги, зазначений у податковій накладній/розрахунку коригування, яка подана на реєстрацію в Реєстрі, у 1,5 разу більший за величину, що дорівнює залишку різниці обсягу придбання на митній території України такого товару/послуги (крім обсягу  придбання товарів/послуг за операціями, які звільнені від оподаткування) та/або ввезення на митну територію України такого товару, зазначеного з 01 січня 2017 року в отриманих податкових накладних/розрахунках коригування, зареєстрованих в Реєстрі, і митних деклараціях, та обсягу постачання відповідного товару/послуги, зазначеного у податкових накладних/розрахунках коригування, зареєстрованих з 01 січня 2017 року в Реєстрі, і переважання в такому залишку (більше 75 % загального такого залишку) товарів з кодами згідно з УКТ ЗЕД, які визначаються ДФС, та відсутність товару/послуги, зазначеного/зазначеної в податковій накладній, яка подана на реєстрацію в Реєстрі, в інформації, поданій платником податку за встановленою формою, як товару/послуги, що на постійній основі постачається (виготовляється).

Тобто по-іншому буде визнаватися різниця. Якщо зараз за пп. 1 п. 6 Наказу №567 вона визнається як різниця між обсягом постачання та обсягом придбання, то у разі затвердження цього проекту ці складові будуть поміняно місяцями. 

З моменту набуття чинності цього проекту критерій щодо обсягу постачання буде охоплювати обсяг постачання не тільки ПН, а й РК до них. 

Також у разі затвердження цього проекту в розрахунку різниці не будуть враховуватися обсяги придбаних товарів за звільненими від ПДВ операціями. 

 

Зміни у порядку подання документів для відновлення реєстрації ПН та РК в ЄРПН

Цим же проектом вноситься зміна у абз. 1 п. 2 Вичерпного переліку документів, достатніх для прийняття рішення про реєстрацію ПН/РК в ЄРПН.  Зараз ним встановлено, що платник податків письмові пояснення та копії документів, зазначені у Переліку, може подати до ДФС в електронному вигляді. За змінами, які будуть внесені в цю норму, подати ці документи можна буде виключно в електронному вигляді.

З огляду на пояснювальну записку, податківці вважають, що це прискорить процес прийняття рішень про реєстрацію ПН/РК в ЄРПН або відмову в такій реєстрації та мінімізує кількість скарг платників податків щодо прийняття таких рішень.

 

Куди звертатися за зауваженнями 

Як завжди, ДФС наголошує про можливість подання зауваження та пропозиції стосовно проекту наказу. Радимо скористатися цією можливістю. Їх можна надавати у письмовій та електронній формі до 21 серпня 2017 року за наступними адресами:

Державна фіскальна служба України: 04655, МПС, м. Київ - 53, Львівська площа, 8.,

e-mail: monitoringcentr@sfs.gov.ua.

Міністерство фінансів України, 01008, м. Київ-8, вул. Грушевського, 12/2,

e-mail:  infomf@minfin.gov.ua

Пропозиції та зауваження також можна надсилати на адресу Державної регуляторної служби України: 01011, м. Київ, вул. Арсенальна, буд. 9/11.

e-mail:  inform@dkrp.gov.ua.

 

Додаткові матеріали: 

  • Проект наказу Мінфіну "Про внесення змін до наказу Міністерства фінансів України від 13 червня 2017 року № 567" (Завантажити)
  • Аналіз регуляторного впливу до проекту наказу Мінфіну "Про внесення змін до наказу Міністерства фінансів України від 13 червня 2017 року № 567" (Завантажити)
  • Порівняльна таблиця до проекту наказу Мінфіну "Про внесення змін до наказу Міністерства фінансів України від 13 липня 2017 року № 567" (Завантажити)
  • Пояснювальна записка до проекту наказу Мінфіну "Про внесення змін до наказу Міністерства фінансів України від 13 липня 2017 року № 567"(Завантажити)
  • Критерії оцінки ступеня ризиків, достатніх для зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних (Завантажити)
  • Вичерпний перелік документів, достатніх для прийняття рішення про реєстрацію податкової накладної / розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних (Завантажити)

Автор: Русанова Ганна

На підставі: ДФСУ

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»