• Посилання скопійовано

Коли покупець має право на податковий кредит на підставі податкових накладних, в яких є помилки

Податківці роз’яснили питання формування податкового кредиту на підставі податкових накладних, у яких є помилки (в т.ч. в коді послуг)

Коли покупець має право на податковий кредит на підставі податкових накладних, в  яких є помилки

Коментар до листа ДФСУ від 05.09.2017 р. №1825/6/99-99-15-03-02-15/ІПК

Як відомо, з 01.07.2017 року втратила чинність норма абз. 23 п. 201.10 ПКУ, якою було встановлено формування податкового кредиту за ПН з помилками в обов’язкових реквізитах (крім помилки у коді УКТ ЗЕД), які не заважають ідентифікувати здійснену операцію, її зміст (товар/послугу, що постачаються), період, сторони та суму податкових зобов’язань.

Проте з цієї дати діє інша норма, п. 201.10 ПКУ. За нею помилки в обов’язкових реквізитах (крім коду товару згідно з УКТ ЗЕД), які не заважають ідентифікувати здійснену операцію, її зміст (товар/послугу, що постачаються), період, сторони та суму податкових зобов’язань, не можуть бути причиною неприйняття податкових накладних у електронному вигляді. Але чомусь про ці зміни податківці не згадали у листі.

Тобто наразі прямої норми щодо правил формування податкового кредиту за ПН з помилками в обов’язкових реквізитах наразі не має.

Тому податківці у коментованому листі грунтувалися на п. 2 ст. 3 Закону про бухоблік, якою передбачено, що податкова, статистична та інші види звітності, що використовують грошовий вимірник, грунтуються на даних бухгалтерського обліку та п.  201.1 ПКУ. Зокрема, ним встановлено, що на дату виникнення податкових зобов'язань платник ПДВ зобов'язаний скласти податкову накладну в електронній формі та зареєструвати її в ЄРПН у встановлений термін, а також визначено перелік обов’язкових реквізитів, які повинна містити така податкова накладна.

Але у листі податківці зазначили норму пункту 201.10 ПКУ, за якою податкова накладна, складена та зареєстрована в ЄРПН платником податку, який здійснює операції з постачання товарів/послуг, є для покупця таких товарів/послуг підставою для нарахування сум ПДВ, що відносяться до податкового кредиту.

 

Яким критеріям має відповідати ПН для формування податкового кредиту

На підставі вищенаведених норм податківці зробили висновок, яка ПН дозволить сформувати податковий кредит з ПДВ.

Така податкова накладна має бути:

  • складена на дату виникнення податкових зобов’язань;
  • містити опис (номенклатуру) та код товару згідно з УКТ ЗЕД/код послуги згідно з ДКПП саме тих товарів/послуг, які були (будуть) поставлені;
  • числові показники, зазначені в податковій накладній, повинні відповідати даним бухобліку платника податку.

Тож виходить, якщо ПН не відповідає цим критеріям, то покупець не має право на податковий кредит за нею.

Читайте також новини на цю тему:

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»