• Посилання скопійовано

Залік авансу в рахунок оплати поставлених товарів/послуг за іншим договором: як відобразити в розрахунку коригування?

Податківці роз'яснили, що у графі 2 "Причина коригування" такого розрахунку коригування зазначається "Залік попередньої оплати в рахунок оплати поставлених товарів/послуг за іншим договором N від "

Залік авансу в рахунок оплати поставлених товарів/послуг за іншим договором: як відобразити в розрахунку коригування?

ДФС у Херсонській області у листі від 16.11.2017 р. №2628/ІПК/21-22-12-01 зазначила: якщо продавцем - платником ПДВ на дату отримання попередньої (авансової) оплати за одним договором (далі - перший договір) та на дату поставки товарів за іншим договором (далі - другий договір) були визначені податкові зобов'язання з ПДВ та складені і зареєстровані в ЄРПН відповідні податкові накладні, то при зарахуванні попередньої оплати, отриманої по першому договору, в погашення заборгованості за поставлені товари по другому договору продавець - платник ПДВ має право скласти розрахунок коригування до податкової накладної, складеної на дату отримання попередньої (авансової) оплати за першим договором.

Такий розрахунок коригування до податкової накладної підлягає реєстрації в ЄРПН отримувачем (покупцем) товарів/послуг.

Складання такого розрахунку коригування здійснюється на дату підписання документа, на підставі якого кошти, отримані за першим договором, будуть зараховані в рахунок погашення заборгованості за поставлені товари/послуги за другим договором.

У графі 2 "Причина коригування" такого розрахунку коригування зазначається "Залік попередньої оплати в рахунок оплати поставлених товарів/послуг за іншим договором N від ".

При цьому на дату підписання документа про зарахування попередньої оплати, отриманої за один товар, який було поставлено, в рахунок оплати за товар іншої номенклатури, продавець - платник ПДВ повинен визначити податкові зобов’язання з ПДВ та скласти податкову накладну на суму попередньої оплати за іншим договором ("перша подія") і зареєструвати її в ЄРПН у встановлений ПКУ термін.

Така зареєстрована в ЄРПН податкова накладна є для покупця товарів/послуг підставою для віднесення суми податку, зазначеної у ній, до податкового кредиту. Про це зазначала ДФСУ у листі від 20.10.2017 р. №2322/6/99-99-15-03-02-15/ІПК.

 Читайте також:Передоплата зарахована в рахунок оплати товарів за іншим договором: коригування ПДВ

Автор: «Дебет-Кредит»

На підставі: ДФС у Херсонській області

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»