• Посилання скопійовано

Розстрочення сплати ПДВ під час імпорту обладнання: як це буде?

Оприлюднено текст Порядку надання розстрочення сплати ПДВ та застосування забезпечення виконання зобов'язань під час ввезення на митну територію України обладнання для власного виробництва на території України

Розстрочення сплати ПДВ під час імпорту обладнання: як це буде?

Як ми уже повідомляли, 7 лютого  Кабмін запровадив механізм розстрочки зі сплати ПДВ при імпорті обладнання, яке не має аналогів в Україні та потрібне для модернізації виробничих потужностей.

Нарешті оприлюднено й сам текст Порядку надання розстрочення сплати податку на додану вартість та застосування забезпечення виконання зобов'язань під час ввезення на митну територію України обладнання для власного виробництва на території України, опублікований, затвердженого Постановою КМУ від 07.02.2018 р. №85.

Цей Порядок визначає процедуру надання розстрочення сплати ПДВ та застосування забезпечення виконання зобов’язань під час ввезення на митну територію України з поміщенням у митний режим імпорту обладнання, що класифікується за товарними підкатегоріями згідно з УКТЗЕД, визначеними п. 65 підрозділу 2 розділу ХХ ПКУ, та ввозиться платником податку для власного виробництва на території України.

Нагадаємо, що  саме п. 65 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ визначено весь перелік кодів УКТ ЗЕД, сплата ПДВ за якими підпадає під розстрочення. Докладно про розстрочення сплати ПДВ при імпорті обладнання ми писали у нашій аналітиці>>

 

Як отримати розстрочення зі сплати ПДВ?

Для цього платникові податку слід подати до митниці ДФС заяву за формою згідно з додатком 1 до Порядку. До заяви, крім документів, передбачених статтею 335 МКУ, також додаються такі документи:

  • бізнес-проект, бізнес-план або інший документ, у якому зазначено технологічний процес з економічними розрахунками та очікувані результати діяльності;
  • наявні висновки державних органів, експертних установ, організацій, державні стандарти і стандарти підприємства, технічні умови, технічна документація, документи, що підтверджують наявність виробничих потужностей, приміщень.

 

Хто та в які строки приймає рішення про надання розстрочення?

Рішення прийматиме митниця ДФС за рекомендацією комісії, що утворюється за рішенням керівника такої митниці, протягом 10-ти робочих днів з дати надходження заяви.

Якщо на дату надходження заяви до митниці ДФС сума податку, заявлена до розстрочення, становить понад 1 млн гривень, рішення приймається за погодженням з Головою ДФС протягом 25 робочих днів з дати надходження заяви.

Рішення оформлюється згідно з додатком 2 до Порядку та надається платнику податку безоплатно.

 Рішення прийматимуть за результатами розгляду комісією заяви та перевірки:

  • відповідності обладнання, зазначеного у заяві, визначеній платником податку товарній підкатегорії згідно з УКТЗЕД та передбачення такої товарної підкатегорії п. 65 підрозділу 2 розділу ХХ ПКУ;

Усі останні зміни з ПДВ
у вашій поштовій скриньці!

Нова тематична розсилка від редакції. Ви точно нічого не пропустите

Підписатись

Хочете подивитись, як це виглядає?

  • підтвердження зазначеної у заяві вартості обладнання;
  • підтвердження того, що обладнання не походить з країни, визнаної державою-окупантом згідно із законом та/або визнаної державою-агресором стосовно України згідно із законодавством, або не ввозиться з території такої держави-окупанта (держави-агресора) та/або з окупованої території України, визначеної такою згідно із законом;
  • відповідність коду згідно з Класифікацією видів економічної діяльності (КВЕД), зазначеного у заяві, відповідному коду, зазначеному в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань;
  • відсутності у платника податку заборгованості із сплати платежів, контроль за справлянням яких покладено на контролюючі органи, та відсутності діючих спеціальних санкцій, застосованих до нього відповідно до статті 37 Закону України "Про зовнішньоекономічну діяльність";
  • підтвердження наявності виробничих потужностей або приміщень чи умов для обліку і зберігання товарів, готової продукції.

 

Коли можуть відмовити у наданні розстрочення?

Згідно з п. 8 Порядку, підставами для відмови у прийнятті рішення будуть:

  • невідповідність умовам, визначеним пунктом 7 цього Порядку;
  • встановлення обставин, які не відображені у документах платника податку;
  • недотримання обов’язкових вимог, визначених цим Порядком.

У разі відмови у прийнятті рішення митниця ДФС має письмово повідомити про це платнику податку із зазначенням підстав такої відмови.

 

Нюанси сплати розстрочених сум ПДВ та звітності

Платник податку, який отримав рішення, під час митного оформлення обладнання сплачує перший платіж та надає на залишок суми податку забезпечення виконання зобов’язань відповідно до розділу X Митного кодексу України або банківську гарантію, видану відповідно до законодавства.

Розстрочені суми ПДВ сплачуються щомісяця у строк, встановлений у рішенні, з поданням додаткової митної декларації, в якій зазначаються відомості про митну вартість обладнання, визначену на дату поміщення такого обладнання у митний режим імпорту.

Платник податку має право достроково сплатити розстрочену суму податку.

Якщо сума ПДВ, визначена на дату поміщення обладнання в митний режим імпорту, перевищує розстрочену суму податку, визначену у рішенні, різниця сплачується в інший спосіб розрахунку, відмінний від розстрочення сплати податку.

Платник податку, якому надано розстрочення сплати податку, протягом усього періоду користування розстроченням щомісяця не пізніше наступного робочого дня за днем сплати частини розстроченої суми податку має подати до головного управління ДФС в області, м. Києві, Офісу великих платників податків ДФС звіт про цільове використання обладнання, ввезеного на митну територію України для власного виробництва на території України, за формою згідно з додатком 4.

 

Коли набирає чинності цей Порядок?

Ця постанова набере чинності з дня її опублікування. Опублікована в "Урядовому кур'єрі" №36 за 21.02.2018 р.

Автор: «Дебет-Кредит»

На підставі: КМУ

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»