• Посилання скопійовано

У бюджетному відшкодуванні відмовлено — але право на податковий кредит зберігається!

Чи враховується сума ПДВ, зазначена у податковому повідом­ленні-рішенні, яким було відмовлено у наданні бюджетного відшкодування, у складі від’ємного значення майбутніх періодів звітності з ПДВ та у сумі податку, на яку платник має право зареєструвати податкові накладні та/або розрахунки коригування в ЄРПН? Консультують податківці

У бюджетному відшкодуванні відмовлено — але право на податковий кредит зберігається!

«Вісник. Офіційно про податки»

Відповідно до пп. «в» п. 200.14 ПКУ, якщо за результатами камеральної або документальної перевірки контролюючий орган виявляє невідповідність суми бюджетного відшкодування сумі, заявленій у податковій декларації, то такий орган у разі з’ясування за результатами проведення перевірок факту, за яким платник податку не має права на отримання бюджетного відшкодування, надсилає платнику податкове повідомлення, в якому зазначаються підстави відмови в наданні бюджетного відшкодування.

Згідно з п. 2 розділу II Порядку № 1204 у разі якщо за результатами перевірок виявлено відсутність права на отримання платником податку бюджетного відшкодування, то відповідний структурний підрозділ контролюючого органу складає податкове повідомлення-рішення за формою «В3».

 

Щодо включення ПДВ до складу податкового кредиту 

Відповідно до п. 4 розділу V Порядку № 21 сума збільшення/зменшення від’єм¬ного значення за результатами перевірки контролюючого органу, що узгоджена протягом звітного (податкового) періоду, відображається у рядку 16.3 розділу II «Податковий кредит» декларації з ПДВ.

Таким чином, суму ПДВ, у якій відмовлено при наданні бюджетного відшкодування, може бути враховано у збільшення значення рядків «збільшено/зменшено залишок від’ємного значення за результатами перевірки контролюючого органу» декларації з ПДВ за звітний період узгодження податкового повідомлення-рішення за формою «В3».

Тобто така сума може бути врахована платником зі знаком «+» у рядку 16.3 декларації з ПДВ.  При цьому слід заповнити спеціальне поле в декларації, де зазначаються дата, номер податкового повідомлення-рішення та сума зменшення від’ємного значення за результатами перевірки.

Ця сума бере участь у розрахунку суми рядка 17 «усього податкового кредиту» податкової декларації з ПДВ за звітний (податковий) період.  Відповідно при визначенні від’ємного значення різниці між сумою податкового зобов’язання та сумою податкового кредиту поточного звітного періоду (рядок 17 – рядок 9 декларації) (позитивне значення), бере участь в обрахунку:

  • суми від’ємного значення, що зараховується у зменшення суми податкового боргу з ПДВ та/або підлягає бюджетному відшкодуванню та/або зараховується до складу податкового кредиту наступного звітного (податкового) періоду;
  • суми від’ємного значення, що зараховується до складу податкового кредиту наступного звітного (податкового) періоду (переноситься до рядка 16.1 декларації наступного звітного (податкового) періоду).

 

Щодо врахування суми ПДВ до реєстраційної суми

Складовою формули суми ПДВ, на яку платник податку має право зареєструвати податкові накладні в ЄРПН, є показник ∑Відшкод — загальна сума податку, заявлена платником до бюджетного відшкодування з урахуванням сум коригувань та результатів перевірок, що проводяться відповідно до ПКУ. Він враховується у формулі зі знаком «–».

Показник ∑Відшкод підлягає коригуванню за результатами перевірок шляхом зменшення показника ∑Відшкод відповідно до винесеного податкового повідомлення-рішення за формою «В3» на дату узгодження та на суму зменшення заявки на відшкодування згідно з відповідною податковою звітністю.

Отже, сума податку, на яку платник податку має право зареєструвати податкові накладні в ЄРПН, збільшується на суму зменшення заявки на відшкодування згідно з повідомленнмя-рішенням за формою «В3», яким було відмовлено у наданні бюджетного відшкодування.

При цьому слід зазначити, що можливості зарахування суми податку, на яку відмовлено у наданні бюджетного відшкодування за податковим повідомленням-рішенням за формою «В3», на рахунок у СЕА ПДВ ПКУ не передбачено.

Аліна Кравзюк , заступник начальника відділу методології адміністрування ПДВ та податку на прибуток

Леся Ковальова , головний державний ревізор-інспектор

Джерело: Вісник. Офіційно про податки

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»