• Посилання скопійовано

Несплачені у встановлені строки авансові внески вважаються податковим боргом

Податківці нагадують, що не сплачені платником податків у встановлений строк суми авансових внесків з податку на прибуток вважаються податковим боргом

Несплачені у встановлені строки авансові внески вважаються податковим боргом

Відповідно до пп. 14.1.175 п. 14.1 ст. 14 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI зі змінами та доповненнями податковий борг – це сума узгодженого грошового зобов’язання (з урахуванням штрафних санкцій за їх наявності), але не сплаченого платником податків у встановлений ПКУ строк, а також пеня, нарахована на суму такого грошового зобов’язання.

Згідно з п. 57.1 ст. 57 ПКУ у складі річної податкової декларації платником податку подається розрахунок щомісячних авансових внесків, які мають сплачуватися у наступні дванадцять місяців. Визначена в розрахунку сума авансових внесків вважається узгодженою сумою грошових зобов’язань.

Платники податку на прибуток щомісяця сплачують авансовий внесок з податку на прибуток у порядку і в строки, які встановлені для місячного податкового періоду, у розмірі не менше 1/12 нарахованої до сплати суми податку за попередній звітний (податковий) рік без подання податкової декларації.

Авансові внески сплачуються не пізніше 30 числа звітного місяця згідно наказу ДПС України від 21.12.2012 № 1171.

У разі несплати платником податків узгодженої суми грошового зобов’язання в установлені законодавством строки, контролюючий орган надсилає (вручає) такому платнику податків податкову вимогу відповідно до п. 59.1 ст. 59 ПКУ.

Також, у разі якщо платник податків не сплачує узгоджену суму авансових внесків з податку на прибуток протягом строків, визначених ПКУтакий платник податків притягується до відповідальності у вигляді штрафу, розмір якого встановлено ст. 126 ПКУ, та пені, розмір якої визначено у ст. 129 ПКУ.

Таким чином, не сплачені платником податків у встановлений строк суми авансових внесків з податку на прибуток вважаються податковим боргом.

Джерело: ДФС у Тернопільській області

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Податок на прибуток»