• Посилання скопійовано

ДФС про можливість віднесення до витрат сум дебіторської заборгованості та судового збору

Зокрема, податківці роз'яснили, що виключення безнадійної дебіторської заборгованості з активів здійснюється з одночасним зменшенням величини резерву сумнівних боргів

ДФС про можливість віднесення до витрат сум дебіторської заборгованості та судового збору

ДФС у Чернігівській області у листі від 11.02.2016 р. №482/10/25-01-15-02-09 роз'яснила:

1) У разі наявності рішення про незастосування коригувань фінансового результату на податкові різниці, з урахуванням вимог П(С)БО 10 така заборгованість може бути врахована у складі витрат.

Виключення безнадійної дебіторської заборгованості з активів здійснюється з одночасним зменшенням величини резерву сумнівних боргів. У разі недостатності суми нарахованого резерву сумнівних боргів безнадійна дебіторська заборгованість списується з активів на інші операційні витрати.

Підприємствам, у яких дохід за останній річний звітний (податковий) період перевищив 20 млн грн, а також для платників, які добровільно прийняли рішення розраховувати податкові різниці при списанні безнадійної заборгованості, необхідно керуватись вимогами пп. 14.1.11  та п.139.2 ПКУ.

Зокрема, при списанні дебіторської заборгованості, що не відповідає ознакам безнадійної заборгованості, понад суму резерву сумнівних боргів, на суму таких витрат збільшується фінансовий результат до оподатковування.

Якщо списання дебіторської заборгованості здійснюється за рахунок резерву сумнівних боргів, фінансовий результат до оподаткування не коригується.

Більше про це читайте також в аналітичній статті "Сумнівна дебіторка за підсумками 2015 року"

2) Щодо питання відображення в податковому та бухгалтерському обліку заборгованості по сплаті судового збору.

Діючими нормами ПКУ коригування фінансового результату на суму судового збору не передбачено.

Таким чином, зазначена операція з метою оподаткування враховуються при розрахунку фінансового результату до оподаткування, визначеного у фінансовій звітності підприємства.

Витрати на врегулювання спорів у судових органах, в тому числі, сума сплаченого судового збору належать до адміністративних витрат та обліковується на рахунку 92 "Адміністративні витрати".

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Податок на прибуток»