• Посилання скопійовано

Оренда приміщення у неприбуткової організації: коригуємо фінансовий результат

Зміни в ПКУ з 1 січня 2015 року змушують нас не тільки переглянути своє відношення до облікової політики, але і зважити на податковий статус своїх контрагентів. Одна з таких новацій – коригування фінрезультату по операціях з придбання товарів, робіт, послуг у неприбуткових організацій

Оренда приміщення у неприбуткової організації: коригуємо фінансовий результат

 Чому запроваджено таке обмеження?  Все дуже просто. Переважно,  з огляду на ст. 133 ПКУ, неприбуткові організації  не є платниками податку на прибуток. Так собі  на  кшталт  внутрішнього офшору.  Тут слід зауважити, що обмеження по операціях з неприбутковими організаціями стосується не всіх платників податку на прибуток, а лише тих,  хто  коригує свій фінансовий результат до оподаткування на різниці, встановлені розділом ІІІ ПКУ.

Як проводиться коригування

Відповідно до пп. 140.5.4 ПКУ платник податку має коригувати фінансовий результат звітного податкового періоду шляхом його збільшення  на 30 % вартості товарів, в т.ч необоротних активів, робіт, послуг, придбаних у такої специфічної категорії контрагентів.  З огляду на цей пункт коригування не проводиться, якщо:

  • сума таких придбань не перевищує 50 розмірів мінімальної зарплати, встановленої на 1 січня звітного року (в 2016 році  межа для коригування становить – 68900 грн (1378 *50)) ;
  •  при придбанні у бюджетних установ у будь-якій сумі.

Якщо сума операцій перевищує 50 розмірів мінімальної зароплати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року, коригування фінансового результату до оподаткування проводяться на всю суму операцій. Тобто коригування розраховується від всієї суми такої операції. 

У зв’язку із запровадженим обмеженням операції з такими контрагентами доцільно планувати. Розглянемо це питання на цифрах.

Приклад. ТОВ «МММ»  уклало договір оренди приміщення під офіс з ОСББ (ОСББ зареєстроване як неприбуткова організація).  Річна вартість орендної плати за договором становить  62 000грн. Річний дохід підприємства за 2015 рік (рядок 01 декларації з податку на прибуток за 2015 р.) перевищує 20 млн грн.

В бухобліку вся сума орендної плати за офіс відображається у витратах за Дт 92 і враховується при обчисленні фінансового результату в повному обсязі. А от з метою оподаткування фінансовий результат, розрахований за даними бухгалтерського обліку, маємо коригувати.  Щоб зрозуміти як проводити таке коригування,  звернемося до консультації з загальнодоступного інформаційно-довідкового ресурсу «ЗІР», категорія 102.4 (06.10.2015р.).


Отже, враховуючи норми пп. 4.1.4 п. 4.1 ст. 4 та п. 56.21 ст. 56 ПКУ, положення пп. 140.5.4 п. 140.5 ст. 140 ПКУ застосовуються таким чином:
у разі якщо сума операцій з придбання у неприбуткових організацій товарів, у тому числі необоротних активів, робіт та послуг не перевищує 50 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 01 січня звітного (податкового) року, а також придбання відбулось у бюджетної установи, податкова різниця для коригування фінансового результату до оподаткування не виникає:
у разі якщо сума операцій перевищує встановлену граничну межу (50 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 01 січня звітного (податкового) року), платник податку збільшує фінансовий результат податкового (звітного) періоду на суму 30 відсотків всієї вартості товарів, у тому числі необоротних активів, робіт та послуг, придбаних протягом звітного (податкового) року.
Отже, при збільшенні фінансового результату до оподаткування враховується 30 відсотків всієї вартості товарів, у тому числі необоротних активів, робіт та послуг, придбаних протягом звітного (податкового) року у неприбуткових організацій (крім бюджетних установ), якщо сума їх вартості сукупно протягом звітного (податкового) року перевищує 50 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року.

З огляду на наведене, фінансовий результат, який зазначається в рядку 02 декларації, маємо коригувати (збільшити) через рядок 03 на суму  18600 грн  (62000*30%). І таким чином, з метою оподаткування така операція фактично враховується в розмірі 70%.

(фрагмент додатку РI)

код

Різниці,  на які збільшується фінансовий результат

   Сума

 

Різниці, на які зменшується фінансовий результат

 

3.1.6

Сума 30 відсотків вартості товарів, у тому числі необоротних активів, робіт та послуг, придбаних у неприбуткових організацій, крім випадків, коли сума вартості товарів, у тому числі необоротних активів, робіт та послуг, придбаних у таких організацій, сукупно протягом звітного (податкового) року не перевищує 50 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 01 січня звітного (податкового) року, та крім бюджетних установ. У разі якщо сума операцій перевищує 50 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 01 січня звітного (податкового) року, коригування фінансового результату до оподаткування проводяться на всю суму операцій (підпункт 140.5.4 пункту 140.5 статті 140 розділу III Податкового кодексу України)      

 

18600

Х

Х

Х

Слід звернути увагу, що  норма  пп. 140.5.4 ПКУ  дозволяє законно позбавитися зазначеного обмеження.  Для цього необхідно довести, що витрати на оренду за договором відповідають рівню звичайних цін за правилами до процедури, встановленої ст. 39  ПКУ, без подання звіту про контрольовані операції.

Усі новини на тему >>>

Автор: Олена Габрук

Джерело: Центр ділової інформації "Парітет"

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Податок на прибуток»