• Посилання скопійовано

Повернення фіндопомоги і виправлення помилок у звітності

Консультанти податкової служби розглянули два питання, що стосуються особливостей визначення оподатковуваного прибутку та заповнення декларації з податку на прибуток

Повернення фіндопомоги і виправлення помилок у звітності

ДФС у листі від 30.05.2016 р. №11752/6/99-99-15-02-02-15 зазначає, що платник податку на прибуток має право зменшити фінансовий результат до оподаткування на суму поверненої після 01.01.2015 р. поворотної фінансової допомоги, яку платник податку отримав до 01.01.2015 р. від осіб, які не є платниками податку на прибуток, та включив до складу доходів при визначенні об’єкта оподаткування податком на прибуток до цієї дати.

Відображення такої різниці здійснюється у рядку 4.2.10 додатка РI «Різниці» до рядка 03 РІ Податкової декларації з податку на прибуток, затвердженої наказом Мінфіну від 20.10.2015 р. №897.

Крім того  ДФС нагадує, якщо у  майбутніх податкових періодах  (з урахуванням строків давності, визначених ст. 102 ПКУ) платник самостійно (у т.ч. за результатами електронної перевірки) виявляє помилки, що містяться у раніше поданій ним податковій декларації (крім обмежень, визначених ст. 50 ПКУ), він повинен надіслати уточнюючий розрахунок за формою чинною на час подання уточнюючого розрахунку.

Виправлення самостійно виявлених помилок за період до 01.01.2015 здійснюється у деклараціях окремо за кожен рік, при виправленні самостійно виявлених помилок використовується Декларація.

Самостійне виправлення помилок здійснюється, як і раніше, шляхом уточнення показників декларації відповідно до ст. 50 ПКУ, а саме: в уточнюючій декларації або у складі декларації за поточний звітний (податковий) період з поданням Додатка ВП.

Якщо самостійне виправлення суми від'ємного значення об'єкта оподаткування за звітні періоди до 01.01.2015 року здійснюється у звітній Декларації, то виправлена сума від'ємного значення об'єкта оподаткування відображається у рядку 04 таблиці 1 Додатка ВП до Декларації.

Якщо виправлення суми від'ємного значення об'єкта оподаткування за звітні періоди до 01.01.2015 року здійснюється в уточнюючій Декларації, то виправлена сума від'ємного значення об'єкта оподаткування відображається у рядку 04 уточнюючої Декларації.

При цьому інші показники Додатка ВП до Декларації та уточнюючої Декларації не заповнюються.

Для самостійного виправлення помилок за новою формою за звітні (податкові) періоди до 01.01.2015 р. платники мають право скористатися нормами п. 46.4 ПКУ щодо подання доповнення до податкової декларації, яке може бути складено за довільною формою та буде використано контролюючим органом при аналізі показників такої декларації. У такому випадку платник зазначає про цей факт у спеціально відведеному місці податкової декларації, а доповнення до декларації вважатиметься невід'ємною її частиною.

Коментар фахівців редакції та зразки заповнення декларації можна знайти в Дт-Кт online: Повернення фіндопомоги і виправлення помилок 

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Податок на прибуток»