• Посилання скопійовано

ДФС про позовну давність і списання дебіторської заборгованості

Податківці розглянули питання щодо віднесення до складу витрат сум коштів, понесених на придбання права вимоги, щодо якої минув строк позовної давності

ДФС про позовну давність і списання дебіторської заборгованості

ДФСУ у листі від 29.06.2016 р. №14136/6/99-99-15-02-02-15 наголошує: розділом ІІІ ПКУ не передбачено коригування фінансового результату до оподаткування за операціями з відступлення права вимоги.

Отже, такі операції відображаються при формуванні фінансового результату до оподаткування згідно з правилами бухобліку.

Регулювання питань методології бухгалтерського обліку та фінансової звітності здійснюється Мінфіном.

Порядок коригування фінансового результату на різниці, що виникають при формуванні резерву сумнівних боргів, визначено положеннями п. 139.2 ПКУ. Так, фінансовий результат до оподаткування збільшується на суму витрат на формування резерву сумнівних боргів відповідно до НП(С)БО або МСФЗ.

У разі списання безнадійної дебіторської заборгованості за рахунок резерву сумнівних боргів фінансовий результат до оподаткування, який визначений у фінзвітності, не підлягає зменшенню на суму списаної заборгованості.

Водночас якщо безнадійна дебіторська заборгованість, яка відповідає ознакам, установленим пп. 14.1.11 ПКУ, у разі недостатності суми нарахованого резерву сумнівних боргів списується з активів на інші операційні витрати, то збільшення фінансового результату до оподаткування не здійснюється.

 

Додатково розглянемо питання списання безнадійної дебіторської заборгованості в бухобліку

Відповідно до п. 4 П(С)БО 10  безнадійна дебіторська  заборгованість  - це поточна дебіторська заборгованість,  щодо якої існує впевненість про  її  неповернення боржником або за якою минув строк позивної давності.

Тож, якщо строк давності за дебіторською заборгованістю сплинув або є впевненість про її неповернення боржником, то вона списується з балансу підприємства як безнадійна , у періоді, в якому відбулася ця подія. 

Правила списання та відображення в обліку залежить від того, чи створювався на підприємстві резерв сумнівних боргів, і чи вистачає суми такого резерву для списання цієї безнадійної заборгованості. 

Якщо резерв було створено, то така безнадійна дебіторська заборгованість списується за рахунок цього резерву за проведенням: Дт 38 Кт 361. Якщо ж ні, то сума безнадійної заборгованості понад суму створеного резерву сумнівних боргів, або уся її сума списується безпосередньо на витрати: Дт 944 Кт 361. 

Відповідно витрати на списання безнадійної дебіторської заборгованості в бухгалтерському обліку зменшать фінансовий результат до оподаткування (Дт 791 Кт 944). 

Автор: «Дебет-Кредит»

На підставі: ДФСУ

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Податок на прибуток»