• Посилання скопійовано

Відображаємо в обліку витрати, не підтверджені первинними документами

Податківці нагадали, як відобразити в податковому обліку витрати, які не підтверджені первинними документами контрагентів

Відображаємо в обліку витрати, не підтверджені первинними документами

ДФСУ у листі від 09.08.2016 р. №17202/6/99-99-15-02-02-15 зазначила: якщо при отриманні від контрагента первинних документів такий платник виправляє помилки у фінансовій звітності і таке виправлення впливає на фінансовий результат до оподаткування (прибуток або збиток) та на об'єкт оподаткування податком на прибуток, то такий платник податків має виправити відповідні показники у декларації з податку на прибуток.

При поданні декларації (уточнюючого розрахунку) платники податку на прибуток підприємств мають право подати доповнення до такої декларації (розрахунку), передбачене п. 46.4 ПКУ, з відповідними поясненнями та зазначенням відповідних сум, зазначивши про цей факт у спеціально відведеному місці у декларації, а також копії фінансової звітності з виправленими показниками.

 

Від редакції: Виправлення помилки в бухобліку

Помилки, допущені у поточному році виправляємо інакше, ніж за минулі роки. 

Помилки, допущені у бухгалтерському обліку, у фінансовій звітності можна розподілити на дві групи:

1) які не вплинули на суму доходів і витрат за попередні звітні періоди;

2) які вплинули на суму доходів і витрат за попередні періоди і внаслідок цього на суму прибутку за ці періоди, яка сформувала показник нерозподіленого прибутку в балансі на початок звітного року.

Відповідно до п. 4 П(С)БО 6 виправлення помилок, допущених при складанні фінансових звітів у попередніх роках, здійснюється шляхом коригування сальдо нерозподіленого прибутку на початок звітного року, якщо такі помилки впливають на величину нерозподіленого прибутку (непокритого збитку).

Відповідно до Інструкції № 291 під час виправлення помилки в кореспонденції з рахунком 44 «Нерозподілені прибутки (непокриті збитки)» можуть бути рахунки класу 1-6 залежно від суті помилки. Навіть, якщо помилка й стосується визнаних доходів або витрат , але за підсумками року, коли була допущена неточність, вони вже закрилися на фінрезультат (рахунок 79), а той, своєю чергою, на рахунок 44.

При виправленні помилок за поточний рік, підприємство має право визнати доходи або витрати при виправленні помилок в бухобліку.

Але виправлення помилок попередніх періодів вимагає повторного відображення відповідної порівняльної інформації у фінансовій звітності (п. 5 П(С)БО 6). Тож, складаючи фінансову звітність у поточному році, дані в ній на початок року (порівняльну інформацію) відображають уже правильні. У примітках до фінзвітності розкривають (п. 20 П(С)БО 6):

  • зміст і суму помилки;
  • статті фінансової звітності минулих періодів, які були перераховані з метою повторного подання порівняльної інформації;
  • факт повторного оприлюднення виправлених фінансових звітів або недоцільність повторного оприлюднення, якщо підприємство зобов’язане оприлюднювати їх.

Докладно про порядок виправлення помилок у декларації з податку на прибуток читайте в аналітичній статті >>

Автор: «Дебет-Кредит»

На підставі: ДФСУ

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Податок на прибуток»