• Посилання скопійовано

Коригування фінрезультату на різниці: коли треба, а коли ні

Розглянемо можливі ситуації, коли платник податку на прибуток може не застосовувати податкові різниці, а коли він зобов’язаний їх застосовувати

Коригування фінрезультату на різниці: коли треба, а коли ні

Ситуація 1. У 2015 році річний дохід менший ніж 20 млн грн, у 2016 році також. Чи повинен такий платник податку на прибуток при звітуванні за 2016 рік коригувати фінрезультат на різниці?

Ні, не повинен.

Згідно з роз’ясненням податківців (підкатегорія 102.13 «ЗІР»)  платник податку на прибуток, який використовував право на незастосування коригувань фінрезультату до оподаткування на усі різниці (крім від’ємного значення об’єкта оподаткування минулих податкових (звітних) років), не може (!) у наступному звітному році визначати у декларації з податку на прибуток об’єкт оподаткування шляхом коригування фінрезультату до оподаткування на різниці у р. ІІІ ПКУ, якщо дохід платника податку на прибуток за такий рік не перевищує 20 млн грн.

 

Ситуація 2. У 2015 році річний дохід - менший  ніж 20 млн грн, у 2016 році – більший ніж 20 млн грн. Чи зобов’язаний такий платник податку під час звітування за 2016 рік коригувати фінрезультат на різниці?

Так, зобов’язаний.

Платник податку на прибуток, який використовував право на незастосування коригувань фінрезультату до оподаткування на усі різниці (крім від’ємного значення об’єкта оподаткування минулих податкових (звітних) років), зобов’язаний застосовувати всі різниці передбачені розд. ІІІ ПКУ при визначенні об’єкта оподаткування у наступному звітному році, якщо дохід платника податку на прибуток за такий рік перевищує 20 млн грн (підкатегорія 102.13 «ЗІР»).

 

Ситуація 3. У 2015 році річний дохід - понад 20 млн грн, у 2016 році – менший ніж 20 млн грн. Чи може такий платник податку на прибуток не коригувати фінрезультат до оподаткування у річній декларації на різниці?

Так, може. Оскільки дохід платника податку на прибуток за 2015 рік становив більше ніж 20 млн грн, то відповідно протягом 2016 року він мав звітувати поквартально. Тобто платник податку, який звітував щокварталу, повинен був подати декларації з податку на прибуток за звітні періоди: квартал, півріччя та дев'ять  місяців, і визначати в них різниці для коригування фінрезультату до оподаткування незалежно від обсягу доходів за ці періоди.

А ось у разі не досягнення 20 млн грн за 2016 рік при поданні річної звітності такий платник податку має право задекларувати в такій річній декларації рішення про некоригування фінрезультату до оподаткування та відповідно не визначати податкові різниці. Саме таке роз’яснення надали фахівці ДФС у своєму офіційному виданні «Вісник» від 20.01.2017 р. №3 (907).

 

Ситуація 4. У 2015 році річний дохід менший ніж 20 млн грн. Втім при поданні декларації з податку на прибуток за 2015 рік прийняли рішення застосовувати різниці. Чи можна змінити це рішення й не застосовувати різниці за 2016 рік?

Так, можна. Але для цього слід подати уточнюючу декларацію за 2015 рік із відміткою про незастосування податкових різниць.

Згідно із роз’ясненням фахівців ДФС у підкатегорії 102.23.02 ресурсу «ЗІР»  платник податку, у якого річний дохід не перевищує 20 млн грн, який не прийняв рішення про незастосування коригувань фінрезультату до оподаткування на усі різниці (крім від’ємного значення об’єкта оподаткування минулих податкових (звітних) років), визначені р. ІІІ ПКУ, та відповідно не зазначив у декларації з податку на прибуток за такий звітний рік інформацію про наявність такого рішення, може скористатися правом про незастосування коригувань фінрезультату до оподаткування на різниці, визначені р. ІІІ ПКУ. Для цього слід подати уточнюючу декларацію з податку на прибуток, зазначивши в ній про прийняте рішення про незастосування коригувань фінрезультату до оподаткування.

****

Читайте також такі аналітичні матеріали на тему:

Готуємося до подання звітності з податку на прибуток;

Фінзвітність: особливості складання та подання за 2016 рік 

Автор: Катерина Калашян

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Податок на прибуток»