• Посилання скопійовано

Відшкодовуємо ПФУ витрати на виплату пенсій - що з податком на прибуток?

Підприємство визнає витрати на формування забезпечень для відшкодування виплат пенсій на пільгових умовах. Як таке забезпечення враховується при визначенні об'єкта оподаткування податком на прибуток?

Відшкодовуємо ПФУ витрати на виплату пенсій - що з податком на прибуток?

ДФСУ у листі від 17.11.2017 р. № 2663/6/99-99-15-02-02-15/ІПК зазначила, що  видатки на покриття витрат Пенсійного фонду України на виплату та доставку пільгових пенсій відносяться до складу інших виплат, що не належать до фонду оплати праці (п. 3.11 Інструкції №5).

Але згідно з МСБО 19 "Виплати працівникам", виплати після закінчення трудової діяльності, як, наприклад, пенсії та разові виплати при виході на пенсію, відносяться до виплат працівникам.

На підставі цього ДФСУ дійшла до висновку, що  витрати на відшкодування Пенсійному фонду витрат на виплату та доставку пенсій особам, яким призначено пенсію на пільгових умовах, відносяться до виплат пов’язаних з оплатою праці.

Також відомо, що фінансовий результат до оподаткування при визначенні об’єкта оподаткування податком на прибуток не підлягає коригуванню на суми витрат на оплату відпусток працівникам та інших виплат, пов’язаних з оплатою праці (згідно з пп. 139.1.1 та 139.1.2 ПКУ). Тому податківці вважають, що на витрати з формування та коригування забезпечень для відшкодування ПФУ витрат на виплати та доставку пільгових пенсій та суми фактичних виплат за рахунок раніше створених забезпечень під такі виплати, фінрезультат теж не коригується.  

Автор: Бикова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Податок на прибуток»