• Посилання скопійовано

Порядок застосування курсу НБУ в обліку операцій в інвалюті буде уточнено в П(С)БО

Мінфін оприлюднив проект наказу, яким, зокрема, передбачено зміни в П (С) БО 21, П(С)БО 25 та П(С)БО 31

Порядок застосування курсу НБУ в обліку операцій в інвалюті буде уточнено в П(С)БО

Міністерство фінансів України оприлюднило проект наказу "Про затвердження Змін до деяких нормативно-правових актів Міністерства фінансів України з бухгалтерського обліку".

Найголовніші зміни торкнуться П(С)БО 21 «Вплив змін валютних курсів».

Так, передбачено, що операції в інвалюті під час первісного визнання відображатимуть у валюті звітності шляхом перерахунку суми в іноземній валюті із застосуванням валютного курсу на кінець робочого дня, що передував даті здійснення операції (даті визнання активів, зобов’язань, власного капіталу, доходів і витрат).

Водночас монетарні статті в інвалюті на дату балансу слід буде перераховувати за валютним курсом на кінець дня дати балансу.

Визначення курсових різниць за монетарними статтями в іноземній валюті проводитиметься на дату балансу, а також на дату здійснення господарської операції в її межах або за всією статтею (відповідно до облікової політики). Для визначення курсових різниць на дату балансу застосовується валютний курс на кінець дня дати балансу. При визначенні курсових різниць на дату здійснення господарської операції застосовується валютний курс на кінець робочого дня, що передував цій даті. Підприємства, які визначають курсові різниці на дату здійснення господарської операції за всією монетарною статтею, здійснюють перерахунок відповідної монетарної статті до здійснення господарської операції із застосуванням валютного курсу на кінець робочого дня, що передував цій даті. Підприємство може здійснити перерахунок залишків на кінець дня за монетарними статтями в іноземній валюті, за якими протягом дня здійснювались господарські операції із застосуванням валютного курсу, встановленого на кінець цього дня.

Окрім того, пропонується внести зміни до:

П(С)БО 25:

 - у графі 1 рядка 2290 Звіту про фінансові результати (форма № 2-м) цифри «2268» замінити  цифрами «2280»;

- у графі 1 рядка 2280 Звіту про фінансові результати (форма № 2-мс) цифри «2240» замінити цифрами «2160».

П(С)БО 31викласти в новій редакції приклад 5 додатку 2 П(С)БО 31 "Фінансові витрати", а саме:

"Вартість незавершеного виробництва вина (коньяку), що перебуває у стані технологічної витримки (обробки), на 1 січня 2006 року становить 1750000 грн. Підприємство 1 січня 2006 року випустило облігації на суму 300000 грн. строком на 18 місяців за річною ставкою відсотків 12%. Протягом січня–травня здійснені такі витрати на забезпечення технічного процесу витримки (обробки) вина (коньяку): за січень – 7000 грн., за лютий – 5000 грн., за березень – 6000 грн., за квітень – 8000 грн., за травень – 8000 грн. Технологічний процес витримки завершено в травні, вино (коньяк) купажовано (упаковано) для реалізації.

Інших виробничих і капітальних інвестицій у кваліфікаційні активи у цей період підприємством не здійснювалося.

1. Середньозважені витрати за І квартал, пов’язані зі створенням кваліфікаційного активу (вина) становлять (7000 • 3/3) + (5000 • 2/3) + (6000 • 1/3) = 7000 + 3333 + 2000 = 12333.

2. Норма капіталізації на І квартал (300000 • 0,12 • 3/12) / 300000 = 0,03.

3. Загальна сума фінансових витрат за І квартал становить 300000 •0,12 • 3/12 = 9000.

4. Сума фінансових витрат, що за розрахунком може бути включена до собівартості вина, за І квартал становить 12333 • 0,03 = 370. Решта фінансових витрат (9000 – 370 = 8630) включаються до витрат звітного періоду.

Також приводиться у відповідність до теперішніх "валютнокурсових" змін Порядок бухгалтерського обліку окремих активів та зобов’язань бюджетних установ. Зокрема, передбачено, що при визначенні курсових різниць на дату здійснення господарської операції застосовується валютний курс на кінець робочого дня, що передував цій даті. Для визначення курсових різниць на звітну дату застосовується валютний курс на кінець дня звітної дати.

У разі прийняття, наказ набере чинності з дня його офіційного опублікування.

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/П(С)БО і план рахунків

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «П(С)БО і план рахунків»