• Посилання скопійовано

Мінфін готує зміни до П(С)БО 22 в частині збільшення значення кумулятивного приросту інфляції

Це дозволить суб'єктам господарювання не коригувати показники річної фінансової звітності за 2016 рік

Мінфін готує зміни до П(С)БО 22 в частині збільшення значення кумулятивного приросту інфляції

Мінфін у листі від 10.02.2017 р. №31-11410-01-2/3710 нагадує, що для визначення об'єкта оподаткування податком на прибуток здійснюється коригування фінансового результату до оподаткування, визначеного за правилами бухгалтерського обліку.

П(С)БО 22 визначає порядок коригування фінансової звітності, яка оприлюднюється, на вплив інфляції та загальні вимоги до розкриття інформації про неї у примітках до фінансової звітності. Зокрема, згідно з п. 4 П(С)БО 22 показники річної фінансової звітності підприємства за умови досягнення значення кумулятивного приросту інфляції 90% і більше підлягають коригуванню із застосуванням коефіцієнта коригування.

При цьому МСБО 29 визначено додаткові чинники, крім рівня кумулятивного приросту інфляції, якими характеризуються гіперінфляційні процеси в економіці країни. Тому певні категорії суб'єктів господарювання, які складають фінансову звітність за МСФЗ, можуть не перераховувати показники фінансової звітності, якщо сукупність таких чинників відсутня.

На думку Мінфіну, це призведе до розбіжностей у правилах складання фінансової звітності, які мають бути єдиними та обов'язковими для всіх суб'єктів господарювання, в частині перерахунку показників фінансової звітності підприємствами, що повинні оприлюднювати фінансову звітність, а показники такої фінансової звітності виявляться неспівставними, у тому числі для статистичних і податкових цілей.

У зв'язку з цим Міністерством фінансів підготовлено проект наказу "Про затвердження Змін до деяких нормативно-правових актів Міністерства фінансів України з бухгалтерського обліку" (далі - проект наказу), яким, зокрема, вносяться зміни до П(С)БО 22 в частині збільшення значення кумулятивного приросту інфляції, який дозволить суб'єктам господарювання не коригувати показники річної фінансової звітності за 2016 рік.

***

Читайте також:

Здійснили коригування фінзвітності на індекс інфляції: що з податком на прибуток?

Фінзвітність & гіперінфляція: готуємося застосовувати П(С)БО 22

Автор: «Дебет-Кредит»

На підставі: Мінфін

Рубрика: Облік та звітність/П(С)БО і план рахунків

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «П(С)БО і план рахунків»