• Посилання скопійовано

Затверджено зміни до Інструкції з бухобліку ПДВ та П(С)БО 22

14 березня наберуть чинності зміни до Інструкції з бухгалтерського обліку податку на додану вартість, П(С)БО №22 та НП(С)БО 1

Затверджено зміни до Інструкції з бухобліку ПДВ та П(С)БО 22

Мінфін наказом від 17.02.2017 р. №241 затвердив зміни до:

1)  Інструкції з бухгалтерського обліку податку на додану вартість

Змінами уточнено пп. 1.3 Інструкції №141. Так, разі використання основних засобів у операціях, що не є об’єктом ПДВ, звільнених від ПДВ і негосподарською діяльністю проведення Дт рахунків обліку витрат Кт 6412 «Розрахунки за ПДВ» застосовувати вже буде неможливо.

Окрім того, виключено п. 5.2. Ним регламентувалося відображення в обліку нарахування ПДВ, якщо готова продукція, товари, інші матеріальні і нематеріальні активи, роботи і послуги залишаються неоплаченими у повній сумі (з урахуванням ПДВ) протягом трьох податкових місяців, наступних за місяцем, у якому відбулася їх поставка, та такий платник не розпочав процедуру врегулювання сумнівної, безнадійної заборгованості відповідно до податкового законодавства. Але в ПКУ відповідних норм з цього приводу, як раніше, так й зараз немає. Тому ця норма на практиці не застосовувалася платниками ПДВ й зараз вирішено її виключити.

Також доповнено абз. 2 п. 9 Інструкції. Відповідно до цього доповнення сума ПДВ, що буде справлятися під час придбання за рахунок коштів цільового фінансування товарів, послуг, необоротних активів, які не будуть призначатися для їх подальшого використання в оподатковуваних операціях у межах господарської діяльності платника податку, буде включатися до складу ПК й одночасно нараховуватися ПЗ з ПДВ. Нарахування ПЗ з ПДВ саме у цьому разі буде відображатися за проведенням: Д-т 48 К-т 6412. До цього за цією нормою платник ПДВ мав відображати ПК та одночасно нараховувати ПЗ з ПДВ незалежно від того, в якій діяльності такі придбані активи використовуються.

 

2)  Положення (стандарту) бухгалтерського обліку 22 "Вплив інфляції". 

 

Згідно з оновленим п. 4 П(С)БО №22, показники річної фінансової звітності підприємства підлягають коригуванню із застосуванням коефіцієнта коригування у разі наявності в економічному середовищі, зокрема, таких специфічних факторів:

  • переважна більшість населення зберігає свої заощадження у формі немонетарних активів або у відносно стабільній іноземній валюті;
  • продаж та придбання активів на умовах відстрочення платежу здійснюється за цінами, які компенсують очікувану втрату купівельної спроможності грошей протягом періоду відстрочення платежу;
  • відсоткові ставки, заробітна плата та ціни індексуються згідно з індексом цін;
  • досягнення значення кумулятивного приросту інфляції 100 і більше відсотків.

Читайте також: Підстави для коригування фінзвітності за 2016 рік згідно з П(С)БО 22 відсутні

 

3) НП(С)БО 1 "Загальні вимоги до фінансової звітності"

Уточнено, що  інформація про підприємство, яка підлягає розкриттю у фінансовій звітності, включає також повідомлення про складання фінансової звітності за національними положеннями (стандартами) бухгалтерського обліку або міжнародними стандартами фінансової звітності.

Наказ набере чинності з дня його офіційного опублікування, яке заплановане в "Офіційному віснику України" № 21 (14.03.2017).

Автор: «Дебет-Кредит»

На підставі: Міністерство фінансів України

Рубрика: Облік та звітність/П(С)БО і план рахунків

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «П(С)БО і план рахунків»