• Посилання скопійовано

Декретна відпустка у підприємця - платника єдиного податку

Підприємці - платники єдиного податку мають право на отримання допомоги у зв’язку з вагітністю та пологами від ФСС з ТВП. Як вони сплачують податки під час періоду, за який розраховується така допомога?

Декретна відпустка у підприємця - платника єдиного податку

Допомога по вагітності та пологах надається застрахованій особі у формі матеріального забезпечення, яке компенсує втрату заробітної плати (доходу) за період відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами (ч. 1 ст. 24 Закону № 1105).

 

Чи надається така відпустка підприємцям, і якщо так, то як вона оформлюється?

Стаття 17 Закону про відпустки не містить роз’яснень щодо цього питання. Але ст. 2 цього Закону чітко говорить:

1) право на відпустки мають громадяни України, які перебувають у трудових відносинах з підприємствами, установами, організаціями незалежно від форм власності, виду діяльності та галузевої належності, а також працюють за трудовим договором у фізособи (далі - підприємство);

2) право на відпустки забезпечується, зокрема, гарантованим наданням відпустки визначеної тривалості із збереженням на її період місця роботи (посади), заробітної плати (допомоги) у випадках, передбачених цим Законом.

На підставі цих норм Мінсоцполітики у листі від 05.08.2016 р. №438/13/116-16 дійшло до висновку: мати дитини, як приватний підприємець, не має права на будь-який вид відпусток, оскільки вона не перебуває у трудових відносинах.

Чи означає це, що підприємець не має право на допомогу по вагітності та пологах?

Як не дивно, ФСС з ТВП в цьому праві підприємцям не відмовляє, незважаючи на відсутність у них права на відпустки. Їх позиція ґрунтується на нормах ч. 3 ст. 19 Закону №1105, згідно з якою: особи, які забезпечують себе роботою самостійно (займаються підприємницькою, адвокатською, нотаріальною, творчою та іншою діяльністю, пов’язаною з одержанням доходу безпосередньо від цієї діяльності, в тому числі члени творчих спілок, творчі працівники, які не є членами творчих спілок), мають право на матеріальне забезпечення та соціальні послуги відповідно до цього Закону за умови сплати страхових внесків до ФСС з ТВП згідно із законом.

 

Як підприємцю отримати допомогу від ФСС з ТВП?

У листі від 21.12.2016 р. № 5.2-32-2287 ФСС з ТВП роз’яснює, як реалізується ця норма на практиці:

- ФОП -  платники єдиного соцвнеску зобов'язані на загальних підставах сплачувати ЄСВ у розмірі 22 %, із суми якого здійснюється розподіл на загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності. Завдяки цьому виконуються вимоги ч. 3 ст. 19 Закону № 1105. А тому підприємці мають право на матеріальне забезпечення та соціальні послуги відповідно до Закону №1105 за рахунок ФСС з ТВП (звісно, якщо вони виконують свій обов’язок зі сплати ЄСВ);

-  ФОП за рахунок коштів ФСС з ТВП допомога по вагітності та пологах надається у розмірі, визначеному в ст. 26 Закону № 1105, а саме у розмірі 100 % середнього доходу, обчисленого згідно з Порядком № 1266, і не залежить від страхового стажу;

-  допомога по вагітності та пологах надається ФОП за  страховим випадком "вагітність та пологи" за рахунок коштів ФСС з ТВП за умови настання зазначеного страхового випадку під час перебування фізичної особи в статусі підприємця та сплати ЄСВ в розмірі та строки, визначені Законом №2464, а також подачі заяви-розрахунку до робочого органу Фонду. У такому випадку допомога по вагітності та пологах обчислюється сумарно та надається застрахованій особі в повному обсязі незалежно від кількості днів відпустки, фактично використаних до пологів за період, зазначений у листку непрацездатності. Тобто, незважаючи на те, що фактично відпустка не оформлюється (листок непрацездатності із відповідним діагнозом оформленням відпустки не вважається), допомога підприємцю надається – достатньо виконати зазначені умови; 

- якщо фізособою було припинено свою підприємницьку діяльність та не подано заяву-розрахунок до робочого органу Фонду для отримання фінансування допомоги по вагітності та пологах за страховим випадком "вагітність та пологи", який настав до припинення підприємницької діяльності, враховуючи, що допомога по вагітності та пологах є компенсацією втраченого доходу, вона буде надаватися за рахунок коштів Фонду лише за період від початку страхового випадку і до дня припинення підприємницької діяльності.

 

Що з єдиним податком за цей період?

З підприємцями на III групі платників єдиного податку усе зрозуміло – вони сплачують єдиний податок тільки за наявності отриманих доходів. Отже, якщо на період вагітності та пологів жінка-підприємець зупиняє підприємницьку діяльність і не отримує оподаткованих доходів, єдиний податок їй сплачувати не потрібно.

А що із I та II групами платників єдиного податку?

Згідно з п. 295.5 ПКУ, платники єдиного податку I і II груп, які не використовують працю найманих осіб, звільняються від сплати єдиного податку протягом одного календарного місяця на рік на час відпустки, а також за період хвороби, підтвердженої копією листка (листків) непрацездатності, якщо вона триває 30 і більше календарних днів. Отже, не платити єдиний податок у підприємців-спрощенців є можливість лише за двома причинами - відпустка і хвороба. Період вагітності та пологів під виключення за ПКУ не підпадає. 

Здавалося б, вагітність та пологи – це не хвороба. І права на відпустки у підприємців немає. То що ж, доведеться сплачувати єдиний податок?

Податківці запевняють, що ні. Вони вважають такий період все ж таки хворобою (хоча і називають у своєму роз’ясненні «тимчасовою непрацездатністю) і вимагають документального підтвердження цього стану підприємниці.

Тож, щоб скористатися цим правом, підприємниці потрібно подати до органу ДФС за місцем обліку заяву у довільній формі та копію листка непрацездатності із діагнозом «вагітність та пологи». І в такому випадку вона матиме право не сплачувати єдиний податок «на період тимчасової втрати працездатності у зв’язку з вагітністю та пологами». Як бути із тим, що цей період (як правило, 126 календарних днів) на цілі окремі місяці не ділиться, ДФСУ, на жаль, не роз’яснює, тож, про це доведеться домовлятися з податківцями на місцях. 

 

Довідково: У дохід "єдинника" не включаються суми коштів цільового призначення, що надійшли від фондів соцстраху, тому сума допомоги у зв’язку із вагітності та пологами, виплачена із ФСС з ТВП, не оподатковується єдиним податком (пп. 4 п. 292.11 ПКУ).

І, хоча у листі  від 26.02.2016 р. № 373/14/10-36-17-02 податківці наголошували, що отримана сума допомоги по вагітності та пологах має оподатковуватися ПДФО та військовим збором за загальними правилами, ми з цим не згодні. Адже така думка не відповідає нормі пп. 165.1.1 ПКУ, яким чітко встановлено, що сума допомоги по вагітності та пологах не включається до розрахунку загального місячного (річного) оподатковуваного доходу, тобто із таких сум не утримується ані ПДФО, ані військовий збір.

 

Чи потрібно сплачувати ЄСВ за цей період?

У листі від 11.07.2017 р. №1127/Р/99-99-13-02-01-14/ІПК ДФСУ роз’яснює наступне.

Суми допомоги у зв’язку із вагітністю та пологами, отримані фізичними особами - підприємцями, в тому числі тими, які обрали спрощену система оподаткування, не є базою нарахування ЄСВ.

Але звільнення від сплати ЄСВ за цей період у підприємців, навіть на спрощеній системі оподаткування, немає. Отже, платники єдиного податку, які не використовують працю найманих працівників, нараховують єдиний внесок в розмірі 22% на суму, визначену такими платниками самостійно для себе, але не більше максимальної величини бази нарахування єдиного внеску. При цьому сума єдиного внеску не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску.

Автор: Бикова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Загальні положення

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Загальні положення »